Rahitismul este o problemă de sănătate cauzată de un deficit de vitamina D, calciu sau fosfor. Necorectarea acestei dereglări, poate duce la osteomalacie, înmuierea oaselor. Această afecțiune este mai des întâlnită la copii mici, cu vârsta cuprinsă între șase luni și doi ani.
Îngrijirea corectă a sugarului este foarte importantă în prevenirea acestei afecțiuni, de maximă importanță fiind igiena generală a camerei sugarului, plimbările afara la aer, expunerea corectă la soare, alimentația conform cerințelor sugarului şi aportul suplimentar de vitamina D.
Pentru a evita apariția acestei afecțiuni este primordială alimentația exclusiv la sân în primele cinci sau șase luni de viață. Laptele de mamă conține metaboliți activi ai vitaminei D, asigură un raport calciu-fosfor optim pentru absorbția celor două minerale. Importantă este şi alimentația mamei, care e recomandat să aibă o alimentație echilibrată, suplimentată cu vitamina D, în aceleași doze ca pentru gravide.
Când alimentația la sân este imposibilă, după toate eforturile făcute, copilul va primi formule de lapte pentru sugari, laptele de vacă, sau laptele praf tradițional vor fi evitate categoric până la cel puţin şapte luni, preferabil până la un an.
Nou-născutul poate fi scos la aer chiar de la primele zile de viață, în funcție de greutatea copilului şi de temperatura ambiantă. Expunerea la aer trebuie făcută progresiv, de la 15 la 30 de minute până la trei ore în anotimpul rece şi chiar şase ore în timpul verii. La copii mai mari este benefică mișcarea în aer liber, cu capul acoperit, dacă soarele este puternic.
Trebuie acordată atenție şi condițiilor de microclimat pentru că s-a dovedit că acei copii care locuiesc în spații întunecoase şi neaerisite, precum şi cei din mediu cu fumători, fac mai frecvent rahitism.
Madlena CĂLUGĂREANU