22 Aprilie 2021
423 accesări
0 comentarii

Bolnavii diagnosticați cu poliartrită reumatoidă acuză în mod frecvent că nu scapă de dureri, chiar dacă urmează, conștiincioși, tratamentul medicamentos indicat. În aceste situații, este nevoie de recuperare, de ședințe de kinetoterapie, fizioterapie, masaj sau alte terapii recomandate de specialiști.

Poliartrita reumatoidă afectează calitatea vieții. O resimt pacienții care au primit acest diagnostic, care acuză dureri constante, oboseală, imposibilitatea de a-și folosi membrele corespunzător. Dr. Mihaela Minea, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie și medic specialist reumatologie, din cadrul Clinicii Fiziozone, explică faptul că medicamentele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a trata corespunzător această afecțiune și sechelele ei.

„Poliartrita reumatoidă are la bază sinteza de anticorpi împotriva structurilor proprii de la nivelul articulațiilor și al elementelor vecine, care declanșează o reacție autoimună, ce determină apariția unui proces inflamator. Apare, astfel, suferință articulară sau periarticulară, ce poate afecta și organele interne, cu impact potențial negativ asupra calității vieții, chiar dacă pacientul este compliant și terapia medicamentoasă este corect condusă. Pe parcursul anului 2020, în Clinica Fiziozone, s-au prezentat pentru evaluare inițială sau periodică, 43 de pacienți cu poliartrită reumatoidă. Deși cu ajutorul medicației obținem un control al inflamației și al activității bolii, pot persista durerea, redoarea articulară, oboseala și disfuncționalitatea”, a afirmat dr. Mihaela Minea.

În acest stadiu, este necesar tratament de recuperare medicală. „Importanța tratamentului de recuperare, la momentul oportun, cu mijloacele terapeutice potrivite, nu este de neglijat. Pacienții pot beneficia de kinetoterapie, fizioterapie, masaj, dar și de ortezare corespunzătoare sau de programe de terapie ocupațională sau vocațională”, a adăugat medicul.

Proceduri și tehnici moderne, la Clinica Fiziozone

Odată boala evoluând pot să apară modificări distructive osoase. „Acestea apar la nivelul articulațiilor mici ale mâinii și piciorului și mai rar la cot, genunchi și șold, și asociază hipotonie musculară, secundară limitării activității fizice, în formele intens active. Se adaugă leziuni fibrotice, retracturi și chiar rupturi ale tendoanelor și ligamentelor de vecinătate, iar în stadiile avansate anchiloză. În clinica noastră, pacienții pot efectua în perioadele de remisiune și activitate minimă a bolii, proceduri ce folosesc diverse tipuri de curenți aplicați de obicei prin electrozi de suprafață - TENS (stimulare electrică transcutanată), curent interferențial, cu efect antialgic și de stimulare musculară, „Deep oscilation” cu acțiune antiedematoasă și lasser-terapie pentru combaterea durerii și a fibrozei”, a mai precizat dr. Mihaela Minea, cu privire la tratamentele de recuperare indicate.

De asemenea, kinetoterapia este indicată încă din etapele precoce, când inflamația articulară este redusă însă, pentru păstrarea sau refacerea mobilității. „Trebuie urmată consecvent, ideal zilnic și la domiciliu, cu efect benefic asupra fatigabilității. În cazul deformărilor articulare, se recomandă folosirea ortezelor de mână și pumn și a celor personalizate pentru picior în scopul corectării, cu rol antialgic și de stabilizare”, a mai declarat medicul.

Se impune precizat că fibroza pulmonară, una dintre manifestările sistemice ale poliartritei reumatoide, poate duce la disfuncție respiratorie de tip restrictiv. La acești pacienți, kinetoterapia specifică, efectuată sub îndrumarea specialiștilor din Clinica Fiziozone, poate ameliora funcția respiratorie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN