Sursa Versant Health

Sursa Versant Health
05 Iunie 2020
867 accesări
0 comentarii

Oamenii pot suferi de o sumedenie de boli de ochi. Una dintre acestea, mai rar întâlnită, este şi salazionul, o inflamaţie - ce se dezvoltă, în general, lent (în 2-3 săptămâni) - a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale.

Potrivit Csid.ro, salazionul se prezintă ca o formaţiune chistică, de mici dimensiuni şi apare mai frecvent după un orjelet sau la pacienţii cu blefarită cronică. El poate fi întâlnit la orice vârstă, dar are o etiologie microbiană, reprezentată, în mare, de stafilococul auriu.

Specialiştii spun că există numeroşi factori favorizanţi, cum ar fi blefarita, acneea rozacee şi dermatita seboreică. De asemenea, salazionul apare ca urmare a înfundării canalului de excreţie a glandelor sebacee, fapt ce duce la acumularea secreţiilor.

Drept urmare, sistemul imunitar va recunoaşte sebumul ca fiind o substanţă străină şi va declanşa, local, o reacţie inflamatorie complexă.

De precizat că salazionul poate fi intern şi extern. În cazul celui intern, mai frecvent întâlnit, leziunea este localizată spre partea conjunctivală posterioară a pleoapelor. Aceasta se manifestă ca o formaţiune chistică de mici dimensiuni, congestionată şi uşor dureroasă.

Salazionul extern, în schimb, este caracterizat de prezenţa leziunii spre partea cutanată anterioară a pleoapei, având o dezvoltare superficială (el poate apărea şi după evoluţia cronică a unui orjelet).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU