Sursa foto Bebee

Sursa foto Bebee
20 August 2020
794 accesări
0 comentarii

Boală extrem de contagioasă, scarlatina are o incidență ridicată în lunile de toamnă. De aceea, specialiștii le atrag atenția părinților ca, în contextul în care se apropie și începerea anului școlar, să acorde o atenție deosebită simptomelor acestei afecțiuni și să nu îi ducă pe cei mici bolnavi în colectivitate.

Scarlatina se transmite pe cale respiratorie, astfel că riscul de transmitere în colectivități este mai mare decât la alte boli infecțioase și mai dificil de gestionat. „Scarlatina este o boală contagioasă care se transmite prin contact direct cu bolnavii de scarlatină sau cu alte infecții streptococice. Se consideră că în lunile de toamnă, în noiembrie mai ales, scarlatina are incidență maximă. O categorie expusă unui risc major sunt preșcolarii și școlarii în colectivitatea cărora se pot dezvolta focare epidemice”, au subliniat specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța.

Boala este cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A, care poate fi transmis prin secreții, prin strănut, tuse, vorbit, cântat.

„O persoană riscă să se îmbolnăvească de scarlatină dacă își atinge cu mâna gura, nasul sau ochii după ce a intrat în contact cu agentul patogen”, au mai arătat specialiștii.

Simptomele scarlatinei pot fi confundate foarte ușor cu cele ale unei răceli sau gripe: gât inflamat și roșu, febră ridicată, iritație de culoarea roșie la coate, un înveliș albicios la nivelul limbii, dureri de cap, amețeli, vărsături, inflamația ganglionilor, dureri ale corpului.

Măsuri preventive, pentru a nu răspândi boala

În cazul în care un copil are scarlatină, părinții trebuie să evite contactul acestuia cu alți copii, atât la școală, cât și în alte locuri publice. „Hainele sau alte obiecte cu care un bolnav de scarlatină a intrat în contact trebuie spălate foarte bine și dezinfectate. În cazul în care o persoană a atins aceste obiecte, se recomandă spălatul foarte bine pe mâni cu apă și săpun. Folosirea ulterioară de dezinfectați este un plus. De asemenea, se recomandă o igienă atentă în baie, bucătărie, în cazul covoarelor, jucăriilor”, se mai arată în comunicarea DSP Constanța.

Scoaterea copilului din colectivitate, pentru a întrerupe lanțul de răspândire a infecției este prima indicației. Dar și dezinfecția este, de asemenea, importantă.

Xxxx

De menționat că afecțiunea este mai rar întâlnită la copiii mai mici de 3 ani și mai mari de 10 ani.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN