21 Martie 2019
2121 accesări
0 comentarii

Nu există om care să nu se fi confruntat cu migrenă măcar o dată în viață, aceasta manifestându-se prin dureri puternice de cap, stări de amețeală și de greață, uneori asociată cu fotofobie. Din păcate, boala afectează tot mai multe persoane, majoritatea fiind femei. Totuși, trebuie să știți că există câteva obiceiuri din viața de zi cu zi, care pot reduce probabilitatea apariției acestor manifestări.

În primul rând, păstrați nivelul glicemiei la un nivel constant. Dacă trece prea mult timp între mese, scăderea nivelului de glucoză în sânge poate declanșa dureri de cap. Deci, păstrați la îndemână câteva gustări sănătoase, cum ar fi alunele sau nucile nesărate, fructele uscate, legume, pentru a nu ajunge la hipoglicemie. Înainte de toate, însă, nu uitați să vă hidratați corespunzător.

Unele cercetări au sugerat că administrarea unor suplimente de vitamina B2, magneziu, coenzima Q10 și/sau plante precum spilcuța (Tanacetum parthenium) ar putea preveni migrena. Cu toate acestea, administrarea lor trebuie făcută numai după consultarea cu medicul, mai ales dacă pacienta este o femeie gravidă sau care alăptează.

Un studiu suedez a arătat că persoanele care sufereau de migrenă și care făceau exerciții la bicicleta medicinală timp de trei ore pe săptămână aveau, după trei luni, mai puțin crize de migrenă, iar acestea erau mai puțin dureroase. Specialiștii spun că și alte tipuri de exerciții, precum Zumba sau jogging pot avea efecte similare, cu condiția să fie abordate treptat și să nu exagerați cu ele, pentru că exagerările pot declanșa și ele migrena.

Eliminați stresul!

Stresul poate fi asociat cu migrenele, dar nu întotdeauna stresul însuși este de vină. Se pare că, uneori, tocmai liniștirea atmosferei poate declanșa o durere de cap, oricât de ciudat ar părea. Hormonul de stres numit cortizol poate atenua durerea, iar scăderea nivelului de cortizol poate, așadar, intensifica durerile, cred autorii unui studiu realizat la Montefiore Headache Center din New York. Ca urmare, încercați pe cât posibil să trăiți echilibrat, în ritm constant, pentru a evita variațiile mari ale nivelului de cortizol.

În cazul femeilor, medicamentele ce conțin estrogeni, inclusiv pilulele și dispozitivele contraceptive cu hormoni, ca și terapia de substituție hormonală, pot determina fluctuații ale nivelului de hormoni din organism, care pot duce la apariția sau înrăutățirea migrenelor. Nu în ultimul rând, încercați să mențineți o viață sexuală sănătoasă, pentru că, în afară de reducerea nivelului de stres, activitatea sexuală are și capacitatea de a atenua simptomele migrenei, sugerează un studiu german. Efectul s-ar putea datora eliberării de endorfine, analgezice naturale ale organismului, secretate în cursul actului sexual, mai ales cu prilejul orgasmului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU