Diete
1485 accesări 05 Aprilie 2016 0 comentarii

SFATUL NUMĂRUL UNU CA SĂ SLĂBIM. MEDICUL MIHAELA BILIC NE SPUNE CE SĂ FACEM

Slăbitul nu este nici pe departe o treabă uşoară. Şi nu numai din cauza voinţei care ne lipseşte cu desăvârşire când avem cea mai mare nevoie de ea, ci şi din cauza hormonilor implicaţi în procesul de pierdere în greutate. Un sfat important pentru ca dieta să funcţioneze ni-l dă medicul nutriţionist Mihaela Bilic:

De ce mănânci, de aia ai mai mânca!
Credeați că s-a terminat cu hormonii care ne împing catre mancare? Ei bine, greul abia urmează! Cel mai puternic dintre ei este leptina, secretat direct de celula adipoasa. In mod normal cu cât exista mai multa grasime, cu atat nivelul leptinei este mai mare iar creierul nostru intelege ca sunt suficiente rezerve si se opreste din mancat. Acesta e mecanismul direct, fiziologic. Insa mai exista si rezistenta la leptina si aici totul se complica:(
Pe langa celula adipoasa, leptina se secreta si in timpul meselor. Cu cat o masa e mai bogata in dulciuri si fainoase, cu atat mai multa leptina in sange. Fiecare gustare, cat de mica, mai creste si ea nivelul leptinei. Stresul si lipsa somnului contribuie si ele la sinteza. Cu atat mai bine, am putea spune, cu cât mai multa leptina, ca atât mai putin mancat. Dar vai, e tocmai pe dos! La asa o avalanșa de secretie creierul devine confuz. Cand leptina băltește in sange celulele din hipotalamus devin insensibile, rezistente. Hipersecretia de leptina duce, paradoxal, la disparitia senzatiei de satietate si in final se ajunge in situatia ca de ce mananci, tot foame iti este. Pe masura ce receptorii la leptina devin insensibili, organismul face tot mai multa grasime crezand ca e nevoie de mai multa leptina:(
Solutia? Stati departe de gustări, ronțăieli si ciuguleli, mâncați doar la mesele principale si atunci doar când va este cu adevarat foame. Odata instalată rezistenta la leptina suntem pierduți, vom fi din ce in ce mai grași si mai înfometați!, a scris medicul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Taguri articol: diete mihaela bilic alimentatie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.