09 Decembrie 2018
920 accesări
0 comentarii

Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană recomandă populaţiei să respecte sfatul medicilor specifice sezonului rece, dar mai ales regulile de igienă. În plus,constănţenii sunt sfătuiţi să se vaccineze antigripal. Cadrele medicale ne avertizează că statul în frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţa, pierderile de memorie sau dificultăţile de vorbire. În acelaşi timp, specialiştii atrag atenţia că, pe vreme friguroasă, se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi. Tocmai de aceea, ei spun că oamenii ar trebui să evite deplasările în spaţii deschise, dar şi expunerea la frig.

În cazul în care este necesară deplasarea, se recomandă ca aceasta să nu fie făcută fără a vă echipa corespunzător pentru o astfel de vreme, adică să aveţi cu dumneavoastră căciuli, fulare, mănuşi.

De asemenea, acordaţi-le o atentie deosebită copiilor şi evitaţi transportul pe distanţe lungi în vehicule neîncălzite sau neechipate corespunzător.

Totodată, este necesar ca în aceste zile de iarnă să consumaţi alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi multe lichide, cu excepţia băuturilor alcoolice.

O atenţie sporită trebuie acordată persoanelor vârstnice, în special a celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii. În cazul lor, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării, în condiţii de temperaturi scăzute.

Apoi, la domiciliu nu uitaţi ca încălzirea locuinţelor să fie corespunzătoare. De asemenea, trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. Desigur, este necesară şi asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi. Atenţie, însă, la supraîncălzirea atmosferei din locuinţă pentru că şocul termic este mai mare atunci când se iese afară.

Foarte importantă este şi evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi a picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a se feri de degerături. Nu uitaţi nici de deplasările pe porţiunile acoperite cu gheaţă, pentru a nu suferi diferite fracturi ale membrelor.

Pentru că ne aflăm în plin sezon de gripă, vaccinaţi-vă, mai ales că o puteţi face şi gratuit, în cabinetele medicilor de familie, pentru a evita apariţia bolii. Ca în fiecare an, prioritate la vaccinare vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar şi personalul medical. Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Medicii sunt de părere că cea mai indicată perioadă de vaccinare este octombrie-decembrie, dar în acelaşi timp li se cere pacienţilor să păstreze o igienă corporală riguroasă, iar spaţiile în care locuiesc să fie neapărat aerisite, încălzite şi luminoase.

Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecţiuni respiratorii cronice, dar şi diabeticii şi cardiacii, copiii şi adulţii cu astm bronşic, care au o evoluţie gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar şi persoanele vârstnice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU