Sursa foto Galenus

Sursa foto Galenus
07 Septembrie 2020
817 accesări
0 comentarii

Foarte multe femei sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC), care este, de fapt, o formă de disfuncţie ovariană, care are efecte negative hormonale şi metabolice asupra întregului organism.

Potrivit dr. Mihaela Stan, înainte de toate, reprezentantele sexului frumos trebuie să ştie că o parte dintre ele pot avea aspect ecografic de ovare polichistice, fără să asocieze însă vreo disfuncţie ovariană.

„De cele mai multe ori, ele îşi dau seama că ceva este în neregulă atunci când se confruntă cu menstruaţii haotice sau întârziate, până la lipsa acestora, având ca substrat, ca şi infertilitatea, lipsa ovulaţiei. De asemenea, între timp apare dezechilibrul hormonal ovarian, cu producţie în exces de hormoni de tip masculin.

Totuşi, trebuie menţionat că foarte multe microchisturi sau ovare mărite sunt identificate ecografic în prima săptămână de la debutul menstruaţiei. Din fericire, aceste chisturi nu sunt dureroase şi reprezintă foliculi ovarieni care nu s-au dezvoltat suficient pentru a produce ovulaţie”, a explicat dr. Mihaela Stan.

Totodată, peste 75% dintre femeile cu pilozitate accentuată şi o parte însemnată dintre cele care au întârzieri ale ciclului menstrual prezintă acest sindrom. Partea proastă este că, nici măcar la ora actuală, nu a fost descoperită cauza exactă a acestui sindrom. Se consideră că există, totuşi, o predispoziţie genetică. Cert este că sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune care nu se vindecă, însă se pot preîntâmpina şi trata majoritatea simptomelor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU