Foto: Novak Foundation

Foto: Novak Foundation
21 Iunie 2020
742 accesări
0 comentarii

Cu toții știm că soarele este benefic pentru organism, pentru că, atunci când pielea este expusă razelor solare, corpul nostru sintetizează vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul pentru oase. Specialiștii Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța afirmă, însă, că prea multă expunere neprotejată la razele ultraviolete (UV) ale soarelui poate provoca leziuni ale pielii, leziuni ale ochilor, suprimarea sistemului imunitar și cancer de piele.

Nu vă gândiți că dacă aveți, încă, tinerețea de partea voastră, soarele nu vă poate afecta. Ba dimpotrivă, toată lumea poate dezvolta cancer de piele, deci, mare atenție cât vă expuneți. Evident, vara este anotimpul preferat pentru concedii și aici, la malul mării vin anual mii de turiști. Din păcate, mulți dintre ei ignoră pericolele la care se expun, întrucât lumina soarelui, pe atât de benefică pentru fixarea calciului în oase, pe atât de nocivă poate fi pentru pielea sensibilă a copiilor. Mai mult decât atât, arsurile solare în copilărie cresc considerabil riscul de melanom, unul dintre cele mai de temut cancere cutanate.

Cum apar aceste arsuri solare? „Lumina solară (UV) se divide în trei tipuri de raze ultraviolete. În primul rând, trebuie amintite razele UVA, care determină îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și contribuie la apariţia cancerului de piele, cum ar fi melanomul. Razele UVA trec cu ușurință prin stratul de ozon, astfel încât acestea reprezintă majoritatea expunerii la soare. Apoi, razele UVB sunt, de asemenea, periculoase, provocând arsuri solare, cataractă și efecte asupra sistemului imunitar. Şi acestea contribuie la cancerul de piele, iar melanomul se crede a fi asociat cu arsuri solare UVB severe, înainte de vârsta de 20 de ani.

La rândul lor, razele UV reacționează cu o substanță chimică numită melanină, care se găsește în piele. Concret, arsurile solare se dezvoltă atunci când cantitatea de expunere la UV este mai mare decât ceea ce poate fi protejat de melanină. În concluzie, riscul de deteriorare crește cu cantitatea și intensitatea expunerii. De asemenea, un bronz este, în sine, un semn de afectare a pielii și nu ajută la protejarea acesteia”, au explicat specialiștii.

Cum îi protejăm pe cei mici

Cine necesită protecție solară? Cum îi protejăm pe cei mici? Medicii susţin că în ceea ce îi priveşte pe copii, aceştia nu trebuie expuși la soare între orele 11.00 şi 18.00, atunci când radiațiile ating intensitatea maximă. De fapt, ei trebuie ținuți cât mai mult la umbră. Referitor la expunerea la soare, aceasta trebuie să se facă treptat, astfel încât să nu se aleagă cu arsuri solare.

Pentru a fi siguri că nu aveţi probleme din cauza soarelui, este necesar să folosiţi o protecția solară (loțiune cu factor de protecție SPF 50), care se aplică indiferent de tonul pielii copiilor, atunci când are loc expunerea la soare.

Atenție la crema utilizată! Cadrele medicale spun că crema de protecție solară trebuie să protejeze atât împotriva razelor UVA cât, și împotriva razelor UVB. Aceasta se aplică într-o cantitate generoasă și apoi se reaplică la intervale dese. De asemenea, dacă cei mici intră în apă sau sunt în apropierea apei, este necesară o loțiune rezistentă la apă. Arsurile solare se manifestă prin dureri, frisoane, prurit și o senzație de căldură, simptome care se accentuează în câteva ore de la expunerea la soare. La aproximativ o săptămână, zona cu arsură solară începe să se cojească, fiind foarte important să i se explice copilului că nu trebuie zgâriată sau îndepărtată acea coajă, deoarece zona este expusă riscului de infecție.

Insolaţia, în schimb, reprezintă o formă de hipertermie, ceea ce înseamnă o creștere anormală a temperaturii corpului, însoțită de semne fizice importante. „Insolația la sugari și copii este o urgență medicală. Aceștia sunt mai expuși riscului de a face insolație, mai ales dacă sunt și deshidratați. Astfel, sugarii în timpul verii, dacă sunt alimentați natural, trebuie alăptați mai des, iar sugarii de peste şase luni care sunt și diversificați pot primi apă între mese”, au subliniat medicii SCJU.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU