06 Decembrie 2020
771 accesări
0 comentarii

Sparanghelul, o legumă mai puţin cunoscută şi consumată la noi în ţară, dar adorată în alte părţi, are un gust foarte bun şi efecte nemaipomenite asupra sănătăţii. În primul rând, precizează specialiştii de la doctorulzilei.ro, conţine o mulţime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K şi B6, în cantităţi relativ mari. Doar câteva bucăţi de sparanghel conţin 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic. De asemenea, în compoziţia sa se regăsesc cantităţi mai mici sau mai mari de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu precum şi fibre alimentare.

Deşi este lipsit practic de grăsimi, are în componenţa sa cantităţi importante de acizi graşi de omega-3. Chiar dacă sparanghelul este apreciat pentru incomparabila sa aromă, calităţile sale terapeutice nu sunt deloc de neglijat. De exemplu, în fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, care se poate consuma ca atare, în diferite preparate culinare, sau sub formă de sirop, tinctură sau infuzie din lăstari tineri. În trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afecţiunilor care provocau inflamaţii, precum artrita sau reumatismul.

Apoi, folaţii sunt cei care ajută la reducerea inflamaţiilor şi ameliorarea durerilor. Cu proprietăţile antiinflamatorii şi antioxidante, sparanghelul este un luptător desăvârşit împotriva cancerului de vezică urinară, de sân, de colon, pulmonar, de prostată, ovarian, etc. Tot folaţii contribuie şi la reducerea riscului de boli de inimă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU