20 Mai 2019
699 accesări
0 comentarii

Senzația de amețeală poate varia de la un leșin trecător, cu o senzație de cap gol sau greu până la o tulburare severă de echilibru sau o senzație falsă că tu sau ce este în jurul tău se învârte. Amețeala poate fi un semn al unor multiple probleme de sănătate, de la răul de mișcare sau tulburări la nivelul urechii, până la afecțiuni medicale serioase, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, specifică site-ul doc.ro.

Cele mai frecvente cauze ale amețelilor sunt reprezentate de tulburările urechii interne, de administrarea anumitor medicamente sau de consumul excesiv de alcool. Episoadele de amețeală de scurtă durată pot fi cauzate şi de vertijul paroxistiv pozițional benign, o afecțiune apărută în urma acumulării reziduurilor la nivelul urechii interne. Alte cauze ale amețelilor sunt căderea bruscă a tensiunii arteriale, bolile de inimă, diabet, scăderea presiunii sanguine, afecțiuni neurologice, efectele adverse ale anumitor medicamente, tulburările de anxietate, anemia, infecții la nivelul urechilor, deshidratarea, accidentul vascular cauzat de temperaturi crescute, sportul în exces, precum şi răul de mișcare.

Examenul fizic este, de regulă, instrumentul de care medicul se folosește pentru a stabili diagnosticul amețelilor. El iți va pune întrebări legate de momentul în care te simți amețit, simptomele resimțite şi severitatea acestora. De asemenea, e posibil ca medicul să îți examineze ochii şi urechile, dar şi postura, pentru a-ţi verifica echilibrul. În funcție de cauza suspectată, medicul ar putea recomanda o tomografie computerizată sau un RMN. În majoritatea situațiilor însă, cauza care sta la baza amețelilor nu este severă, astfel încât tratamentul presupune, de cele mai multe ori, modificări ale stilului de viată şi administrarea sau evitarea anumitor medicamente.

În general, amețeala dispare de la sine, fără un tratament specific. În cel mult câteva săptămâni, corpul se adaptează la factorii care declanșează amețeli, iar astfel acest simptom dispare. Alteori, amețeala este tratată în funcție de cauza care a declanșat-o. De pildă, sindromul Meniere este tratat cu medicamente diuretice, care vor reduce amețeala. Antihistaminicele pot fi și ele administrate pentru tratarea amețelilor, însă acestea au ca efect secundar senzația de somnolență. Anxioliticele, dar şi pastilele pentru dureri de cap pot fi, de asemenea, folosite în tratarea amețelilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii