05 Martie 2016
1547 accesări
0 comentarii

Pietrele la rinichi apar atunci când în organism există un dezechilibru între apă, săruri, minerale şi alte substanţe din urină. Această afecţiune este specifică adulţilor, însă din cauza alimentaţiei necorespunzătoare şi a consumului excesiv de sare, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu pietre la rinichi.
„Pietrele la rinichi apar din cauze metabolice, care trebuie verificate de medic. Dieta bogată în proteine, adică consumul excesiv de carne, sarea, alimentele sărate luate din comerţ, conservele şi alimentele de tip fast-food duc la crearea litiazei renale. Pe lângă aceşti factori se adaugă şi consumul redus de apă, lipsa activităţii fizice, obezitatea şi suplimentele de calciu. Aceste suplimente sunt date de către părinţi fără a informa medicul, dar şi unii medici pediatri le prescriu eronat”, explică dr. Cristina Mihai, şef secţie pediatrie.
Pietrele la rinichi sau litiaza renală este o boală extrem de dureroasă, care se poate manifesta prin urină cu sânge, obstrucţia urinei şi infecţii urinare. Tratamentul acestei afecţiuni la copii se face pe cale naturală, prin hidratare, iar dacă pietrele sunt de dimensiuni mici se sparg cu un aparat cu ultrasunete.
„Pietrele mari necesită intervenţie chirurgicală”, adaugă doctorul.
La ora actuală, în Constanţa, nu există un medic nefrolog specialist pediatru.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU