16 Februarie 2022
619 accesări
0 comentarii

În anumite situații, specialiștii le recomandă părinților, pentru cei mici, terapia prin joc și artă, adică un soi de terapie similară consilierii. De fapt, aceasta este o formă de psihoterapie care folosește jocul și artele creative ca metodă de exprimare. Sesiunea are loc într-un mediu sigur și limitat, în care copilul sau adultul își va rezolva propriile conflicte și provocări alături de terapeut.

Totodată, terapeutul poate obține o perspectivă asupra lumii copilului sau tânărului observând temele lor de joc și semnificația simbolică a jocului copilului prin metaforă. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, jocul este distractiv, plăcut și ridică starea de spirit a oamenilor, dar face mult mai mult. De exemplu, îndepărtează stresul și plictiseala și conectează oamenii în moduri pozitive. În plus, reglează emoțiile, inspiră gândirea creativă și explorarea și stimulează ego-ul. În principiu, jocul este terapeutic. De aceea, acest tip de cadru poate fi folosit și în terapia copilului și se numește terapie prin joc și artă.

Ce este terapia prin artă și joc?

Copiii, în special cei mici, nu au întotdeauna capacitatea de a exprima ceea ce îi deranjează. Poate că le lipsesc abilitățile verbale de a-și descrie sentimentele sau nu știu exact ce simt. În alte situații, se simt nesiguri vorbind despre emoțiile lor cele mai adânc înrădăcinate.

„Oricare ar fi cazul, terapia prin joc și artă pot depăși aceste obstacole, deoarece se bazează pe modul natural în care copiii învață și se exprimă - jucându-se și fiind creativi. În plus, oferă o distanță emoțională sigură față de problemele lor și poate ajuta să scoată la suprafață sentimentele suprimate. Acest lucru permite terapeutului și părinților să obțină înțelegere în lumea interioară a copilului. În timpul sesiunilor de terapie prin joc și artă, un terapeut și un copil lucrează împreună într-o cameră de joacă. Fiecare jucărie și material de artă din cameră este ales în mod special pentru a simboliza potențial diferite părți ale experienței interioare a copilului. Totodată, pot exista lucruri precum o cutie de nisip mică, păpuși, jucării de pluș, îmbrăcăminte, jucării de construcție, jocuri de interior și markere. Toate aceste articole încurajează copilul să exploreze sentimentele, problemele și relațiile într-un cadru relaxat și imaginativ”, a declarat psihologul Laura Maria Cojocaru.

De aceea, rolul unui părinte în timpul sesiunilor de terapie prin artă și joc este foarte important. Mai mult decât atât, specialistul afirmă că relația părinte-copil reprezintă relația primară, iar un părinte este primul profesor al copilului. „În situații de stres și conflict, nu este neobișnuit ca tiparele de comunicare să fi devenit tensionate între părinți și copii atunci când pot fi anticipate așteptări continue pentru conflicte sau comportament problematic. În unele cazuri, lucrăm cu întreaga familie pentru a îmbunătăți conexiunea și sprijinul sănătos al familiei. Prima sesiune pentru copii sau tineri este o sesiune numai pentru părinți și le permite părinților să discute despre dezvoltarea copilului lor și preocupările curente aduse la terapie. Ambii părinți sunt încurajați să participe, deoarece ambii părinți au propria lor perspectivă și rutine cu copilul lor. Fiecare părinte este important în înțelegerea de către terapeut a copilului dumneavoastră”, a subliniat specialistul. De precizat că acest tip de abordare poate ajuta copilul să se vindece în urma experiențelor stresante și traumatice din trecut, îmbunătățește adaptarea și adaptarea la situația lor actuală şi dezvoltă soluții noi și creative la problemele lor etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU