05 Martie 2021
3691 accesări
0 comentarii

Neurology Clinic din Constanța vine, din nou, în sprijinul persoanelor cu diferite probleme de sănătate, de data aceasta aducând în atenția pacienților o terapie de recuperare medicală, cu o tehnologie relativ nou apărută, dar cu rezultate eficiente și de lungă durată.

La ora actuală, Shockwave sau terapia cu unde de șoc este una dintre metodele moderne de tratament de recuperare medicală prezente la această clinică, bazată pe un concept revoluționar, a afirmat fondatorul Neurology Clinic, dr. Silvia Popi, medic primar neurolog.

Terapia Shockwave sau terapia cu unde de șoc extracorporeale este o metodă modernă de tratament, care utilizează undele acustice în tratarea anumitor patologii musculo-scheletale.

Mecanismul de acțiune al terapiei constă în generarea și transmiterea către țesut a unei unde de șoc prin intermediul unui aplicator special. În acest fel, este transportată o cantitate mare de energie, într-un timp scurt și cu o viteză foarte crescută, unda de șoc creând presiune la nivelul țesuturilor afectate. Ca rezultat, are loc: stimularea producției de colagen, formarea de vase noi sanguine, regenerarea țesuturilor moi, tendinoase și osoase, dizolvarea calcificărilor, scăderea inflamației la nivelul zonei afectate. Potrivit dr. Diana Raduinea, cu un astfel de tratament aplicat, pacientul câștigă mobilitatea articulară și atenuarea durerii.

Specialistul a precizat că terapia Shockwave este eficientă pentru o gamă largă de patologii musculo-scheletale și poate fi indicată în numeroase afecțiuni. De exemplu, aceasta este indicată în cazul durerilor de umăr (cu sau fără calcifiere): sindrom de umăr dureros, sindrom de umăr înghețat, tendinite, care duc la limitarea dureroasă a mișcării articulației umărului. Apoi, este recomandată în cazul epicondilitei laterale sau mediale a cotului (cotul jucătorului de tenis/golf), precum și în inflamația dureroasă a inserției tendoanelor extensoare/flexoare ale mâinii și degetelor pe regiunea laterală/medială a cotului. Totodată, procedura poate fi efectuată în cazul persoanelor diagnosticate cu boala Dupuytren, al celor care prezintă puncte dureroase ale mușchilor (trigger points), dureri acute și cronice la nivelul spatelui, umărului, gâtului, generate de contracturile sau retracturile musculare. „Şi cei care au dureri de șold sau ale tractului iliotibial, cum ar fi sindromul trohanterian, bursita trohanteriană cu sau fără calcifiere, periostita dureroasă a șoldului, pot face Shockwave, întrucât acestea produc durere la presiunea aplicată pe regiunea laterală a șoldului, cu limitare dureroasă a mișcărilor articulației respective. Desigur, şi cei care au dureri la nivelul genunchiului, fasciită plantară (inflamația dureroasă a inserției fasciei plantare pe calcane) sau tendinită achileană au indicaţii pentru efectuarea unei astfel de proceduri, mai ales dacă aceasta a apărut în urma suprasolicitări mecanice sau la sportivi”, a explicat medicul. Nu în ultimul rând, terapia cu unde şoc poate fi efectuată în cazul celor cu pinteni calcaneeni, extremi de dureroși și care incomodează pacientul în timpul mersului.

Ce pacienţi au contraindicaţii pentru efectuarea acestui tratament

Ca şi contraindicații, nu se recomandă terapia în cazul bolnavilor cu afecțiuni hematologice, boli vasculare, tumori maligne sau benigne, inflamații acute, infecții locale, pacienți cu pacemaker, proteze sau implanturi metalice, pacienți cu tratament anticoagulant. În aceeaşi categorie intră şi cei care au suportat infiltrații cortizonice recente. Pentru ei, terapia se va efectua la un interval de cel puțin trei săptămâni după acestea. Contraindicaţii mai au şi diabeticii, femeile însărcinate şi pacienţii cu vârsta sub 18 ani.

În funcție de patologia pacientului, terapia necesită un număr de trei până la până la opt şedinţe efectuate o dată sau de două ori pe săptămână. Procedura poate genera un ușor disconfort, de aceea intensitatea și frecvența tratamentului sunt adaptate la gradul de toleranță al pacientului. Se recomandă repaus pentru aproximativ 48 de ore după terapie.

Avantajele terapiei constau în aplicabilitatea ei în mai multe specialități: ortopedie, recuperare medicală, medicină sportivă, urologie. În plus, efectele adverse lipsesc sau sunt minore, este o terapie non-invazivă, durata tratamentului este scurtă - aproximativ 10-15 minute. Un alt avantaj este că poate fi aplicată ca terapie unică sau combinată cu alte terapii de fizioterapie, are efect analgezic, relaxează musculatura, îmbunătătește circulația locală.

Xxx

Dacă aveţi indicaţii pentru terapia Shockwave, Neurology Clinic este situată pe bulevardul Tomis nr. 234, zona Dacia. Programul este de luni până vineri, între orele 9.00 - 20.00 şi sâmbăta, între orele 9.00 -15.00. Pacienţii greu deplasabili au la dispoziţie transport asigurat către clinică şi domiciliu. Clinica asigură servicii medicale şi prin contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar în limitele plafonului lunar disponibil.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU