29 Iulie 2019
721 accesări
0 comentarii

Ticurile sunt mișcări rapide şi repetitive ale mușchilor care provoacă sunete sau tresăriri incontrolabile ale corpului. Sunt destul de comune, în special în copilărie, după vârsta de aproximativ cinci ani. Ocazional pot începe şi la maturitate. Nu sunt obiceiuri grave şi se pot diminua cu timpul, dar există şi cazuri în care pot împiedica activitățile zilnice. Ca orice mișcare anormală, ticul dispare în timpul somnului sau când persoana se concentrează asupra unei activități, conform romedic.ro.

Ticurile sunt imprevizibile şi pot fi asociate cu stresul, anxietatea, oboseala, emoția sau fericirea. Tind să se înrăutățească dacă interlocutorul atrage atenția asupra lor sau dacă le ironizează. De multe ori încep cu o senzație neplăcută, de disconfort, care se acumulează până când această senzație este eliberată. Există situații în care este necesar un consult de specialitate, şi anume atunci când apar foarte frecvent şi devin din ce în ce mai severe, cauzează probleme emoționale sau sociale, cum ar fi jena, agresiunea fizică sau verbală şi izolare, provoacă durere sau disconfort şi împiedică realizarea activităților zilnice.

Tratamentul nu este necesar dacă este un tic blând şi dacă nu cauzează alte probleme. Dacă este o situație mai gravă sunt recomandate terapii care vizează reducerea frecventei ticurilor. Printre principalele terapii se numără terapia de inversare a obiceiurilor. Scopul este de a ajuta să învățați anumite mișcări pe care să le faceți în mod intenționat în locul ticului.

În cele mai multe cazuri, ticurile se opresc de la sine. Uneori durează câteva luni, alteori câțiva ani. Pot fi mai severe de la 8 ani până la adolescenţă. Cercetătorii au descoperit că 1 din 3 oameni nu vor avea ticuri, 1 din 3 oameni vor avea ticuri ușoare la maturitate, iar 1 din 3 oameni vor avea ticuri severe la maturitate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii