Foto: LIBERTATEA

Foto: LIBERTATEA
16 August 2020
488 accesări
0 comentarii

Pacienții cu hepatită C din țara noastră au acces la tratamente fără interferon, prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. E drept, cadrele medicale realizează o selecție a pacienților, în acest moment fiind asigurate prin contractul încheiat de CNAS un număr de 300 de locuri, din care au fost transmise 61 de formulare pentru acordarea acestui tratament.

Începând cu 1 iunie 2020, există în derulare și un contract de tip cost-volum-rezultat (C-V-R), în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienții adulți, fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acțiune antivirală directă) nu au obținut răspuns terapeutic. Contractul prevede tratamente pentru un număr de 300 de pacienți eligibili, iar până la această dată au fost transmise de medicii curanți și confirmate în Platforma Informatică a Asigurărilor Sociale de Sănătate (PIAS) un număr de 61 de formulare specifice pentru acordarea acestui tip de tratament”, au transmis reprezentanții CNAS.

Respectivul tratament este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări din 16 județe, printre care și Constanța.

„În contextul pandemiei, în perioada stării de urgență CNAS a implementat o serie de măsuri pentru a asigura accesul pacienților eligibili cu hepatită C la tratamentele fără interferon, măsuri a căror aplicare a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2020. Astfel, pentru pacienții care au domiciliul într-unul din județele prin care se derulează contractele C-V-R, inițierea tratamentului se efectuează de medicul gastroenterolog sau infecționist (prima rețetă), iar prescrierea în continuare a medicamentelor se poate face de un medic în specialitatea medicină internă din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice sau de medicul de familie pe lista căruia este înscris pacientul, în baza scrisorii medicale și a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere, în vederea asigurării continuității tratamentului. Pentru pacienții care au domiciliul într-un județ în care nu se derulează contractele C-V-R, prescrierea se realizează doar de către medicul gastroenterolog sau infecționist”, au mai arătat reprezentanții CNAS.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN