01 Martie 2021
349 accesări
0 comentarii

Hematuria indică prezenţa sângelui în urină, aceasta putând avea nuanţe variate de roz, roşu sau maro. Potrivit dr. Daniela Neacşu, hematuria poate fi vizibilă sau nu, dar trebuie ştiut faptul că nu cantitatea de sânge din urină denotă întotdeauna gravitatea afecţiunii.

De fapt, susţine medicul, urinarea cu sânge poate fi produsă, în unele situaţii, de infecţii, inflamaţii sau leziuni ale tractului urinar.

„Partea bună a lucrurilor este că cele mai multe cauze de hematurie nu sunt grave. De asemenea, există situaţii în care exerciţiile fizice intense, eforturile pot duce la apariţia acesteia. De exemplu, sunt persoane la care culoarea anormală a urinei poate fi interpretată greşit ca hematurie. De ce spun acest lucru? La femei, sângele provenit de la nivel vaginal poate fi confundat cu o sângerare urinară. În plus, anumite laxative şi alimente pot duce la modificarea culorii urinei”, a explicat medicul.

În cazul în care nu se poate identifica un medicament sau un aliment care ar fi putut produce această modificare, culoarea anormală a urinei trebuie evaluată de către medic. Cert este că hematuria poate apărea la orice vârstă, singură sau însoţită de alte simptome cum ar fi: urinări frecvente pe timpul nopţii, jet urinar întrerupt, senzaţia puternică de urinare permanentă, durere la urinare şi/sau pierdere în greutate.

În ceea ce priveşte cauzele hematuriei, acestea pot fi diverse. Poate fi cauzată de infecţia tractului sau a vezicii urinare, leziuni genitale, inflamaţii la nivelul rinichilor, insuficienţă renală, pietre la rinichi, boala renală polichistică, cancerul de prostată, cancerul vezicii urinare sau cancerul renal.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU