07 Februarie 2019
1453 accesări
0 comentarii

La ora actuală, urografia CT reprezintă o tehnică imagistică optimizată, considerată a fi principala metodă de explorare a tractului urinar (rinichi, uretere şi vezica urinară). Potrivit dr. Adriana Iordan, medic primar Radiologie Imagistică la Centrul Medical „Pozimed”, această investigaţie este net superioară urografiei convenţionale, pe care tinde să o înlocuiască.

Medicul a precizat că urografia CT este indicată în caz de hematurie (prezenţa sângelui în urină), care poate fi macroscopică (vizibilă cu ochiul liber) sau microscopică (evidenţiată numai prin analize de laborator). Exceptând prezenţa unei infecţii sau inflamaţii a tractului urinar, care sunt diagnosticate în principal prin teste de laborator, urografia CT poate evidenţia cele mai frecvente cauze ale hematuriei, respectiv prezenţa unei tumori la nivelul tractului urinar şi litiaza urinară (existenţa de calculi sau pietre), care pot fi localizate în rinichi, uretere sau vezica urinară.

„O altă indicaţie importantă pentru efectuarea urografiei CT este stabilirea cauzei hidronefrozei (dilataţia căilor urinare), care a fost evidenţiată în prealabil prin altă metodă, cel mai frecvent prin ecografie. Hidronefroza poate fi determinată de un obstacol situat în interiorul sistemului urinar (calcul, cheag de sânge, formaţiune tumorală) sau de o cauză externă, care comprimă un segment al tractului urinar, împiedicând funcţionarea normală a acestuia. Alte indicaţii ale urografiei CT sunt traumatismele cu risc de lezare a ureterelor, evidenţierea anomaliilor congenitale ale tractului urinar, evaluarea sistemului urinar după efectuarea unor intervenţii chirurgicale”, a explicat specialistul.

Pacienţii trebuie să ştie că există şi câteva contraindicaţii legate de efectuarea acestei investigaţii. Acestea se referă la administrarea intravenoasă a substanţelor de contrast iodate, valabile pentru orice tip de explorare CT. Chiar şi în această situaţie, diagnosticul de litiază urinară poate fi stabilit cu acurateţe doar prin examinarea nativă, adică fără injectare de contrast.

Pacientul nu are nevoie de o pregătire specială

Dr. Iordan subliniază faptul că tehnica urografiei CT nu diferă prea mult faţă de alte explorări computer-tomografice. Pacientul nu are nevoie de o pregătire specială, i se solicită doar să nu mănânce cu aproximativ patru ore înainte. De asemenea, este necesară dozarea creatininei înaintea investigaţiei, pentru că o valoare prea mare a acesteia contraindică folosirea substanţei de contrast. O altă veste bună este că şi pacienţii dializaţi pot face această investigaţie.

Procedura este simplă. Pacientul este aşezat pe masa de examinare CT în poziţia culcat pe spate, cu mâinile ridicate deasupra capului. Imediat după aceea, se efectuează o scanare CT nativă, după care se injectează intravenos substanţa de contrast.

„Ulterior, pacientului i se solicită să se ridice şi să se plimbe câteva minute, după care este aşezat, din nou, pe masa de examinare, urmând a se efectua încă două scanări. Uneori, în funcţie de patologia existentă, este necesară şi o scanare tardivă (după 45, 60 sau chiar 120 minute), dar şi necesitatea efectuării unei scanări suplimentare, care este stabilită de medicul radiolog, după evaluarea imaginilor iniţiale obţinute. În cazul în care există contraindicaţii pentru administrarea substanţei de contrast, chiar şi o simplă scanare nativă CT poate furniza mult mai multe informaţii despre tractul urinar decât urografia clasică”, a completat medicul.

La scurt timp după aceea, imaginile sunt procesate, cu ajutorul unui soft special, care permite efectuarea de reconstrucţii 3D şi analiza detaliată a tractului urinar.

Aşa că, dragi constănţeni, faceţi-vă curaj şi optați pentru această investigaţie, care prezintă o mulţime de avantaje. În plus, urografia CT este considerată metoda „gold standard”, deoarece poate evidenţia orice calcul şi permite evidenţierea formaţiunilor tumorale ale rinichilor, ureterelor sau vezicii urinare, precum şi evaluarea modificărilor din jurul rinichilor. De asemenea, aceasta ajută la diagnosticul mult mai precis al malformaţiilor sistemului urinar şi nu necesită o pregătire specială. Pe de altă parte, urografia CT furnizează informaţii despre patologia abdominală şi pelvină asociată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU