13 Septembrie 2015
1778 accesări
0 comentarii

Cum acoperirea vaccinală a scăzut cu 85% de procente faţă de anii anteriori, Ministerul Sănătăţii propune ca vaccinarea copiilor să devină obligatorie, din 2016. Conform aceluiaşi act normativ, părinţii care vor refuza să-şi imunizeze copiii vor fi amendaţi, iar medicii care nu vor promova vaccinarea riscă să-şi piardă dreptul de liberă practică.

România raportează, în ultimii ani, o scădere îngrijorătoare a acoperirii vaccinale, înregistrând în unele zone procente sub 85% pentru mai multe tipuri de vaccin. Reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, România pierzându-şi statutul de ţară care avea tendinţa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei.

Pericolul iminent, spun medicii, vine acum din cauza migraţiei populaţiei care ne tranzitează ţara, fugind din ţările ameninţate de război.

„Copiii sunt acum cu adevărat în pericol, având în vedere faptul că sunt atât de mulţi refugiaţi care tranzitează ţara. Aceştia sunt bolnavi şi majoritatea copiilor lor sunt nevaccinaţi. Pe de altă parte, nu vorbim doar de situaţia actuală, vorbim de faptul că cineva trebuie să răspundă pentru răspândirea unor boli care fuseseră eradicate cu zeci de ani în urmă. Şi ca să dăm un exemplu concret, reamintesc cele două cazuri confirmate din Ucraina, două cazuri de poliomielită.

Eu promovez vaccinarea şi efectele ei benefice asupra sănătăţii şi protecţiei copiilor. De fiecare dată când mă întâlnesc cu părinţii, le explic cât de important este ca un copil să fie vaccinat şi, totodată, le explic şi faptul că nu există nicio legătură medicală între vaccinare şi autism sau alte boli de acest gen”, a precizat dr. Cristina Mihai, medic primar pediatru, şefa secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Medicii şi-ar putea pierde slujba

Conform Programului Naţional de Imunizare, vaccinurile care se administrează de la naştere şi până la 14 ani vor deveni obligatorii. Dacă nu-şi vaccinează copiii, părinţii pot fi sancţionaţi. Consilierul în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila susţine că „sancţiunile vor fi de natură administrativă şi vor fi aplicate în cazul părinţilor care vor refuza în mod repetat vaccinarea”.

În plus, doctorii care nu promovează vaccinarea şi-ar putea pierde dreptul de liberă practică.

„Medicii trebuie să fie foarte bine consiliaţi şi dacă îşi menţin această atitudine cred că lucrurile ar trebui discutate şi la nivel de colegiu”, au precizat şi reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).

În România, există un Program Naţional de Imunizare care asigură vaccinarea împotriva a zece boli: tuberculoză, hepatita B, poliomielită, tetanosul, difteria, tusea convulsivă, infecţia cu Haemophilus influenzae tip B, rujeola, oreionul şi rubeola.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase