18 Iulie 2018
890 accesări
0 comentarii

Fiecare anotimp în parte are caracteristicile lui şi, deşi am tinde să credem că primăvara este sezonul alergiilor, specialiştii ne contrazic, deoarece vara este sezonul care abundă în plante al căror polen şi spori declanşează alergii.

„Modul cum se manifestă o alergie poate fi diferit de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime la nas şi ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii. În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm: dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare. Pacienţii cu manifestări de alergie la polen pot avea diferite simptome digestive: mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem pe limbă sau buze, senzaţie de nod în gât, balonări, tranzit accelerat la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală”, explică dr. Adriana Tudose, specialist alergologie.

Pentru evitarea simptomelor neplăcute, pacienţii alergici sunt sfătuiţi să evite activităţile exterioare, în aer liber, să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă, cât şi în maşină, să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp, să facă duş la sosirea la domiciliu, să se spele frecvent pe faţă şi mâini.

Alergici la soare

Foarte periculoase sunt şi alergiile solare. Acestea ne pot lăsa cu cicatrice urâte. Alergia la soare este o afecţiune trădată de apariţia unor reacţii cutanate în urma expunerii la soare. Este vorba despre o reacţie a sistemului imunitar la lumina soarelui, care, de cele mai multe ori, se manifestă prin mâncărime şi eczeme. Cel mai des, aceste reacţii sunt vizibile pe gât, suprafaţa exterioară a mâinilor şi gambelor. În cazuri mai rare, reacţiile pielii pot deveni destul de severe, ducând la apariţia urticariei sau a băşicuţelor, care se pot întinde prin frecarea pielii de haine.

Alergiile solare apar numai la persoanele sensibile şi, uneori, pot dura atât timp cât are loc expunerea la soare. Potrivit specialiştilor, factorii de risc în cazul alergiilor solare sunt determinaţi de starea generală de sănătate a unei persoane şi de anumite condiţii particulare.

Important este că, de cele mai multe ori, simptomele alergiilor solare dispar atunci când pielea este protejată de lumina solară. În general, acestea nu provoacă nicio complicaţie pe termen lung. Totuşi, unele persoane pot rămâne cu cicatrice. La primele manifestări ale alergiilor solare ar trebui consultat medicul de familie, care, cel mai probabil, ne va îndruma către un medic dermatolog, pentru un diagnostic şi un tratament corect. Tratamentul depinde de tipul de alergie solară pe care îl prezentăm. Acesta poate include creme cu corticoizi, antihistaminice orale sau corticosteroizi administraţi pe cale orală. Se poate apela şi la fototerapie. Zonele cu probleme sunt expuse la o lampă specială cu raze UV. Pielea se va obişnui treptat cu lumina ultravioletă şi va reduce simptomele cauzate de expunerea la soare. Acest tratament se poate aplica de mai multe ori pe săptămână, pe o durată de câteva săptămâni. În scop preventiv, tratamentul poate fi urmat în fiecare primăvară.

Evitaţi expunerea la soare!

De asemenea, evitaţi expunerea la soare. Majoritatea simptomelor de alergii solare se ameliorează atunci când zonele afectate nu mai sunt expuse la soare. Aplicaţi pe piele loţiuni hidratante. Aplicarea de loţiuni hidratante previne iritaţiile, pielea uscată şi solzoasă. Folosiţi loţiuni calmante. Remediile pe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ