Sursa foto Bzi

Sursa foto Bzi
03 August 2020
771 accesări
0 comentarii

Dacă aveţi probleme cu vederea, ar fi bine să nu vă lipsească vitamina A, aceasta fiind foarte importantă pentru ochi. În prezent, aceasta poate fi găsită sub două forme: vitamina A obişnuită (retinol) şi β-carotenul (provitamina A).

Vitamina A obişnuită (retinolul) este forma biologic activă a vitaminei A şi mai este uneori numită vitamina A1. Vitamina A (retinolul) se absoarbe în organism la nivelul intestinului subţire în prezenţa mineralelor şi a sărurilor biliare. Potrivit specialiştilor „Elytis”, stocarea ei se face în ficat (capacitatea de stocare a ficatului pentru vitamina A este de 20 mg/l). Depozitele din ficat pot fi diminuate, însă, datorită stresului şi a consumului de alcool.

La rândul său, provitamina A (β-carotenul) este forma de stocare a vitaminei A şi mai este uneori denumită vitamina A2. Provitamina A este absorbită în organism în acelaşi mod ca şi retinolul, iar dacă necesităţile o impun, este transformată în retinol chiar la nivel intestinal. Medicii spun că vitamina A ajută la cicatrizarea ulceraţiilor corneei şi previne cataracta, este benefică în conjunctivită, şi, în acelaşi timp, permite regenerarea mucusului şi protejează organismul împotriva cancerului. Totodată, vitamina A previne deshidratarea pielii şi asigură vitalitate părului, dinţilor, gingiilor şi are un rol important, împreună cu alte vitamine, în funcţionarea tuturor glandelor endocrine. Ca urmare, carenţa vitaminei A cauzează scăderea acuităţii vizuale nocturne, scăderea imunităţii, migrene, tulburări digestive, astenie, anemie etc. Cauza carenţei este, cel mai frecvent, alimentaţia necorespunzătoare. Alimentele bogate în vitamina A sunt: ficatul de vită, untul, tonul, uleiul de cod, brânza de capră, oul, creveţii, macroul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU