03 August 2020
795 accesări
0 comentarii

Sursa foto Bzi

Sursa foto Bzi

Dacă aveţi probleme cu vederea, ar fi bine să nu vă lipsească vitamina A, aceasta fiind foarte importantă pentru ochi. În prezent, aceasta poate fi găsită sub două forme: vitamina A obişnuită (retinol) şi β-carotenul (provitamina A).

Vitamina A obişnuită (retinolul) este forma biologic activă a vitaminei A şi mai este uneori numită vitamina A1. Vitamina A (retinolul) se absoarbe în organism la nivelul intestinului subţire în prezenţa mineralelor şi a sărurilor biliare. Potrivit specialiştilor „Elytis”, stocarea ei se face în ficat (capacitatea de stocare a ficatului pentru vitamina A este de 20 mg/l). Depozitele din ficat pot fi diminuate, însă, datorită stresului şi a consumului de alcool.

La rândul său, provitamina A (β-carotenul) este forma de stocare a vitaminei A şi mai este uneori denumită vitamina A2. Provitamina A este absorbită în organism în acelaşi mod ca şi retinolul, iar dacă necesităţile o impun, este transformată în retinol chiar la nivel intestinal. Medicii spun că vitamina A ajută la cicatrizarea ulceraţiilor corneei şi previne cataracta, este benefică în conjunctivită, şi, în acelaşi timp, permite regenerarea mucusului şi protejează organismul împotriva cancerului. Totodată, vitamina A previne deshidratarea pielii şi asigură vitalitate părului, dinţilor, gingiilor şi are un rol important, împreună cu alte vitamine, în funcţionarea tuturor glandelor endocrine. Ca urmare, carenţa vitaminei A cauzează scăderea acuităţii vizuale nocturne, scăderea imunităţii, migrene, tulburări digestive, astenie, anemie etc. Cauza carenţei este, cel mai frecvent, alimentaţia necorespunzătoare. Alimentele bogate în vitamina A sunt: ficatul de vită, untul, tonul, uleiul de cod, brânza de capră, oul, creveţii, macroul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU