16 Mai 2016
3696 accesări
0 comentarii

15 copii diagnosticaţi cu autism, din cadrul centrului de autism „Marea Neagră”, cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, au finalizat cu succes, pe data de 15 mai, „Semi-maratonul Bucureşti”, cursa copiilor, pe o distanţă de 850 de metri.

Organizatorii evenimentului i-au premiat la finalul cursei, cu medaliile oficiale de campioni ale competiţiei, care în mod normal, s-ar fi acordat doar adulţilor.

„Toţi copiii au reuşit să termine cu succes probele de alergare la care au fost înscrişi, deşi a fost aglomeraţie şi mii de oameni adunaţi la Palatul Parlamentului. Mă simt mândru că împreună cu Cristina Gemănaru am convins oamenii că se poate să reuşim împreună. Au fost şi momente grele în care la fiecare 5 minute, făceam prezenţa copiilor de teamă să nu îi pierdem. Au fost momente dificile când Andrei striga «Nu mai pot!», şi am continuat cu el în braţe. A fost mai greu decât mă aşteptam, dar a meritat!”, a declarat psihologul Adrian Gemănaru, director al centrului de autism „Marea Neagră”.

Pentru copiii diagnosticaţi cu autism este foarte greu să se adapteze într-o mare de oameni, cu zgomote puternice, de obicei terapia se face 1 la 1, şi treptat, se mai adaugă câte un copil, doi, dar, surprinzător, la maraton copiii s-au descurcat foarte bine, drept dovadă că toţi au reuşit să termine cursa.

Pe tot parcursul evenimentului, copiii au fost însoţiţi de terapeuţi, părinţii s-au rezumat la rolul de spectatori şi au privit de pe margine evoluţia micuţilor.

„Toată deplasarea a fost mai mult ca o excursie. Terapeuţii i-au însoţit pe copii şi pe drumul de la Constanţa la Bucureşti, părinţii ne-au urmat separat, din spate. Vrem să le demonstrăm părinţilor că aceşti copii, chiar dacă au sau nu probleme de dezvoltare, e foarte important să nu fie feriţi. Dacă nu sunt obişnuiţi să se adapteze şi să interacţioneze, terapia nu mai are rezultatul mult dorit. În contextul de care vorbim, copiii s-au descurcat foarte bine, s-au bucurat că au fost răsplătiţi, iar pe viitor vrem să întreprindem cât mai multe evenimente de acest gen, pentru a-i ajuta să evolueze şi să se integreze”, ne mărturiseşte Cristina Gemănaru, psiholog.

Taguri articol: autism psiholog diagnostic

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU