14 Ianuarie 2016
2701 accesări
0 comentarii

Departe de a fi un moft sau o boală uşoară, alergia este o afecţiune serioasă care, dacă este neglijată, poate duce la complicaţii grave. Copiii pot fi alergici la orice, de la polen şi spori de mucegai, până la alimente obişnuite precum cartofii sau seminţele.

Cum recunoaştem o reacţie alergică?
„Alergia este o reacţie de apărare a corpului la factorii alergeni externi - precum substanţele caustice care vin în contact cu pielea, creme, şampoane vechi, detergenţi - sau interni - de obicei, alimente alterate sau care conţin cantităţi mari de conservanţi, băuturi şi medicamente.
Alergia se manifestă prin apariţia unor leziuni papulo-eritematoase diseminate, pruriginoase”, declară dr. Irena Smadea, medic specialist în dermatovenerologie din cadrul clinicii Psoremiss.
Astfel, într-o reacţie alergică, apar pe orice parte a corpului leziuni umflate, roşiatice, asemănătoare celor date de urzicare.
Există două tipuri de alergii, cu efect imediat sau întârziat. În primul caz, „apare o reacţie spectaculoasă la nivelul pielii, căilor respiratorii, digestive, în urma unui contact de scurtă durată”, menţionează medicul.
Alergia cu efect întârziat apare insidios, în sensul în care se detectează greu, şi se manifestă prin dermatită alergică de contact. Aceasta constă în apariţia unor leziuni la nivelul pielii după luni sau ani de zile de acţiune a substanţei alergizante asupra pielii, căilor respiratorii sau digestive.

Alergiile pot pune viaţa în pericol
Cuprinderea căilor respiratorii nas-laringe şi a căilor digestive faringe-epiglotă reprezintă o ameninţare pentru viaţa pacientului alergic. Umflarea leziunilor poate duce la sufocare sau la imposibilitatea de înghiţire.
„Urticaria acută este forma cea mai gravă de alergie - destul de frecventă la copii - şi reprezintă o urgenţă medicală de gravitate majo-ră din cauza riscului de sufocare. Alergiile nu trebuie tratate cu superficialitate deoarece ele pot periclita viaţa copilului”, atenţionează medicul specialist.
Părinţii trebuie să supravegheze copilul alergic, să-l ţină sub observaţie inclusiv noaptea, când doarme, deoarece sufocarea se poate produce în somn.
„Simptomele sunt date de apariţia edemului prin umflarea pleoapelor, buzelor, apărând acea buză de tapir. De asemenea, apare un zgomot de şuierat la respiraţie şi senzaţia de înecare la înghiţire, inclusiv cu propria salivă”, precizează dr. Irena Smadea.
Potrivit acesteia, este foarte important să se meargă la medic, indiferent de stadiul în care se află sindromul alergic pentru că evoluţia este imprevizibilă în cursul aceleaşi zile. Din acest motiv, nici doctorul nu poate previziona ce se va întâmpla fără administrarea unei medicaţii adecvate.

Cauzele alergiei determină tratamentul
Alergia se instituie întotdeauna pe un fond de imunitate scăzută. De asemenea, există predispoziţia genetică pentru alergii, aceasta purtând denumirea de teren atopic.
Persoanele care au reacţii alergice trebuie să se prezinte imediat la medic. „Trebuie mers spre detectarea cauzei prin efectuarea de teste alergice. În funcţie de rezultat, medicul va stabili tratamentul şi îi va sugera pacientului ce produse trebuie să excludă din alimentaţie sau din mediul ce-l înconjoară”, recomandă medicul specialist.
Factorii care întreţin o alergie şi de care trebuie să stea departe toţi cei care suferă de alergii sunt condimentele, cafeaua, pudra de cacao, ciocolata, cappuccino, băuturile carbogazoase, citricele, alunele şi nucile, fructele de mare, peştele, maionezele şi dulciurile foarte procesate.
Conform dr. Irena Smadea, aproximativ 85 la sută din cazurile de alergii rămân nedetectate.

„Cauzele lor nu pot fi stabilite, indiferent de tipul de testare pe care îl face persoana în cauză. Doctorul are rolul de a ajuta pacientul să treacă mai uşor prin boală. De asemenea, există cazuri în care alergiile se vindecă de la sine”, adaugă medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir