23 Martie 2016
19412 accesări
0 comentarii

Respiraţia urât mirositoare, denumită halitoză, afectează foarte multe persoane, indiferent de vârstă şi este un factor deranjant, creând disconfort în viaţa socială. Pentru a diagnostica şi trata acest simptom, persoanele afectate trebuie să facă un control stomatologic, în urma căruia, medicul dentist va putea stabili, dacă halitoza are cauze orale sau nu.

Dacă specialistul hotărăşte că respiraţia urât mirositoare nu are cauză dentară, acesta îl poate îndruma pe pacient spre alt medic, deoarece cauzele halitozei pot fi multiple. Respiraţia urât mirositoare poate fi cauzată de probleme gastrice, dentare, infecţii respiratorii sau de o alimentaţia necorespunzătoare, însă majoritatea cauzelor sunt identificate în cavitatea bucală. Apa de gură şi guma de mestecat nu rezolvă problema ci doar maschează simptomul pe durată limitată.

Halitoza, semnal unor boli graveRespiraţia urât mirositoare poate fi indiciul pentru unele boli gingivale cum ar fi parodontoza care este cauzată de acumularea de placă bacteriană pe dinţi şi duce la formarea de toxine ce irită gingiile. Alte afecţiuni care declanşează halitoza pot fi: amigdalita, diabetul, infecţii ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia sau bronşita, infecţii cronice ale sinusurilor, diabetul zaharat, aciditate gastrică, boli hepatice sau renale. Acestea din urmă pot altera procesarea şi eliminarea unor substanţe metabolice. Tratarea afecţiunilor, menţinerea unei igiene dentare corecte, controalele stomatologice periodice şi preocuparea pentru sănătate ajută la îndepărtarea mirosului urât.

„Trebuie tratată cauza,nu efectul“

Problemele dentare sunt cele mai frecvente cauze ale halitozei. Limba încărcată avertizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală şi este indicat ca, în timpul periajului dentar, să fie curăţată şi limba, pentru îndepărtarea depunerilor.

Cariile dentare, în care rămân resturi alimentare care fermentează şi se descompun, gangrenele dentare, infla-maţiile gingivale şi pungile parodontale, zonele de extracţie dentară în perioada de vindecare, protezele dentare necurăţate în mod corespunzător şi, în definitiv, igiena orală necorespunzătoare se află şi ele în strânsă legătura cu o respiraţie neplăcută”, a declarat dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie.

Unele alimente cum ar fi ceapa şi usturoiul conţin substanţe care sunt absorbite de organism şi apoi eliminate de plămâni prin respiraţie, cauzând halitoza. Problema poate fi rezolvata parţial prin periaj dentar, guma de mestecat fără zahăr, folosirea aţei dentare şi a apei de gură, până ce sunt eliminate din organism.

„Le recomand pacienţilor adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate şi a meselor regulate. Anumite regimuri mai speciale, cum ar fi postul extrem şi dietele foarte sărace în carbohidraţi pot provoca şi ele o respiraţie urât mirositoare, astfel încât putem constata că şi persoanele care se află la dietă se pot confrunta cu respiraţia urât mirositoare din cauza meselor rare. Periajul va masca mirosul numai temporar, astfel încât este indicat să tratăm în primul rând cauza, nu efectul”, mai spune doctorul.

Mirosul urât al cavităţii bucale este provocat şi de consumul de alcool şi tutun, precum şi de folosirea unor medicamente. „În acest caz, putem vorbi de nitraţi, care sunt uneori folosiţi pentru a trata angina pectorală, o durere în piept cauzată de un blocaj în alimentarea cu sânge a inimii, unele medicamente utilizate în chimio-terapie, dar şi fenotiazinele. În cazul în care un anumit medicament cauzează respiraţia urât mirositoare, medicul poate fi în măsură să recomande pacientului o alternativă”, spune specialistul.

Metode de prevenţieMenţinerea sănătăţii orale este esenţială pentru a reduce respiraţia urât mirositoare. Aşadar, medicul stomatolog trebuie vizitat în mod regulat pentru curăţarea dentiţiei. Periajul dinţilor şi curăţarea limbii se face de minimum două ori pe zi pentru a elimina resturile alimentare. De asemenea, este indicată utilizarea aţei dentare şi a apei de gură pentru a curăţa spaţiile dintre dinţi. Controlul la medicul dentist poate ajuta la identificarea cauzei respiraţiei urât mirositoare şi dacă este din cauza unei probleme orale. Specialistul poate dezvolta un plan de tratament pentru a ajuta la eliminarea acesteia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU