29 Ianuarie 2017
1958 accesări
0 comentarii

Malaria este o boală infecţioasă larg răspândită în regiunile tropicale şi subtropicale. De foarte multe ori, marinarii care se deplasează dintr-o ţară într-alta ajung înapoi acasă bolnavi de malarie.

Ultimul caz, a declarat directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, dr. Stela Halichidis, a fost luat în evidenţă înainte de sărbători. „În ultima vreme nu am avut foarte mulţi bolnavi de malarie. Este adevărat că oamenii mai vin, dar mai rar şi nu sunt cazuri foarte grave. Motivul din cauza căruia se îmbolnăvesc este că majoritatea nu fac profilaxia antimalarică”, a precizat medicul. Ca urmare, constănţenii care intenţionează să călătorească în ţări exotice, ar trebui să se prezinte la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) cu aproximativ o lună înainte de momentul plecării pentru a fi informaţi în legătură cu bolile pe care le-ar putea contacta în timpul călătoriei.

În plus, medicii epide-miologi le recomandă celor care au ca destinaţii de vacanţă, dar şi de muncă locuri exotice să se prezinte la sediul instituţiei pentru a fi informaţi, dar şi pentru a primi tratament profilactic. Din fericire, în ţara noastră nu există posibilitatea extinderii numărului cazurilor de malarie, deoarece această boală nu se poate transmite de la om la om, ci prin muşcătura de ţânţar, infectat cu un parazit, care, ajuns la maturitate le afectează glandele salivare.

Astfel, în momentul în care un ţânţar muşcă, mai întâi eliberează saliva, apoi se hrăneşte cu sângele respectivei persoane. De aceea, orice persoană care vrea să plece în ţări cu potenţial endemic, trebuie să se prezinte la DSPJ pentru a fi informate sau pentru a primi tratament profilactic.

Partea proastă este că simptomele malariei sunt înşelătoare şi seamănă cu cele ale gripei, adică dureri de cap, cefalee, stări de oboseală, febră mare, urmată de frisoane, anorexie.

Taguri articol: sfatul medicului cefalee stela halichidis tratament

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU