02 Mai 2022
1224 accesări
0 comentarii

Adenomioza este o afecțiune în care stratul interior care căptușeste uterul (endometrul) pătrunde prin peretele muscular al uterului, numit miometru.

Ce este adenomioza?

Adenomioza este o patologie benignă a uterului, foarte frecventă. Se crede că ar fi o afecțiune din spectrul endometriozei, iar caracteristica comună este faptul că ţesutul ectopic endometrial ajunge în uter (miometru) sau în alte părți ale cavității abdominale. Țesutul acesta, chiar dacă se află într-o zonă greșită, continuă să funcționeze normal - se îngroașă, se descompune și sângerează la fiecare ciclu menstrual. Drept rezultat, pacienta cu adenomioză uterină are uterul de dimensiuni mai mari și are menstruații dureroase, cu flux sangvin abundent.

Mecanismul bolii

Cauza exacta a acestei afecțiuni este necunoscută. Cu toate acestea, adenomioza este asociată cu niveluri crescute de estrogen și dispare de obicei după menopauză (la 12 luni de la ultima menstruatie a unei femei). Acesta este momentul in care nivelul de estrogen scade. Cea mai acceptată teorie este aceea a unei invazii progresive a miometrului de către endometru, sub formă de numeroase invaginații de formă unui deget de mănușă care apoi se ramificâ în microchisturi. Aceste microchisturi formate din endometru, a cărui suprafață totală este mărită, au mai multe consecințe. Prima este creșterea cantității de sânge pierdut în timpul menstruațiilor (menoragie), iar a doua este eliminarea sângelui din aceste chisturi cu mult înainte de menstruație, ca sânge închis la culoare (metroragie). Aceste hemoragii sunt responsabile de fenomenele inflamatorii care provoacă durere.

Simptomele adenomiozei

  • sângerări menstruale abundente sau prelungite (menoragie)

  • sangerare uterina anormala (metroragie)

  • durere mare în timpul raportului sexual (dispareunie)

  • crampe severe sau durere pelvina ascuțită, ca un junghi, în timpul menstruației (dismenoree)

  • durere cronică pelvină

  • infertilitate

Diagnosticul adenomiozei

Medicul poate suspecta adenomioza uterină pe baza semnelor si simptomelor pacientei, pe baza examinării pelvine, care scoate la iveală un uter de dimensiuni mari si o sensibilitate sporită, pe baza ecografiei pelvine, dar și a rezonantei magnetice nucleare (RMN) la nivelul pelvisului.

În cazurile asociate cu infertilitatea, pot fi de ajutor si alte investigatii, precum histerosalpingografia sau sonohisterosalpingografia, CT-ul (nu poate diagnostica adenomioza, însă poate sugera prezența bolii când este prezentă mărirea uterului).

Un medic ginecologic specializat în aceasta boală poate pune diagnosticul de adenomioză doar bazat pe examinarea clinică și ecografia transvaginală, fără a mai fi nevoie de investigații suplimentare imagistice.

Adenomioza se poate asocia și cu leziuni de endometrioză profundă de la nivelul pelvin și abdominal, leziuni localizate la nivelul parametrelor, ligamentelor uterosacrate, intestinului sau vezicii urinare. De asemenea, adenomioza poate asocia și chisturi ovariene endometriozice. Un medic ginecologic experimentat poate detecta aceste leziuni și vă poate îndruma spre cea mai bună opțiune terapeutică pentru a scăpa nu doar de adenomioză ci a trata și leziunile de endometrioză profundă.

Tratamentul adenomiozei

Pentru adenomioza uterină, optiunile de tratament se împart în mai multe categorii:

  • Medicamente antiinflamatoare, pentru a controla durerea; pacienta începe să ia un astfel de medicament cu o zi sau cu două zile înainte de debutul menstruației și va continua să ia tratamentul pe durata menstruației.

  • Medicamente pe bază de hormoni- pentru pacientele cu dureri mari care asociază și leziuni de endometrioză profundă se pot administra medicamente pe bază de progesteron sau progestine; un alt tratament foarte eficient pentru controlul sângerarii este steriletul cu eliberare lentă de progesteron; și nu în ultimul rând, pilulele contraceptive combinate (ce contin estrogen si progesteron).

  • Histerectomia (scoaterea uterului) - dacă durerea este severă și niciun alt tratament nu a functionat, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală prin care este extirpat uterul. Îndepartarea ovarelor nu este neapărat necesară pentru a ține adenomioza sub control. Indicația de tratament chirurgical va lua în considerare vârsta pacientei, dorința de obținerea a unei sarcini, dimensiunea uterului și simptomatologie, asocierea sau nu de leziuni de endometrioză profundă. Toate aceste amânunte se discută în cadrul echipei multidisciplinare care tratează cazurile de adenomioză și endometrioză profundă. Intervenția chirurgicală se poate realiza pe cale minim invazivă - laparoscopică sau robotică – având beneficii ca pierdere de sânge redusă, ceea ce ajută pacientele cu adenomioză, adesea anemice datoriă sangerărilor.

  • Chirurgia conservatoare - pentru pacientele care au dorința de concepție se poate opta pentru chirurgie reconstructivă uterină care presupune excizia țestului adenomiotic, anormal, și reconstrucția uterului. Este o procedură cu un grad mare de dificultate, care asociază riscul de recidivă. Indicația chirurgicala trebuie să fie foarte bine stabilita, ȋn special la pacientele cu infertilitate.

Recomandare:

Pentru un diagnostic și mai ales un tratament eficient al acestei afecțiuni este bine să consultați un medic ginecolog specializat în diagnosticul și tratamentul adenomiozei și endometriozei profunde.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii