05 August 2018
1330 accesări
0 comentarii

Primele şapte zile ale lunii august reprezintă săptămâna mondială a alăptării. Cu această ocazie, medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” vor să sublinieze, încă o dată, importanţa majoră pe care o are alăptatul la sân.

„Laptele matern este un aliment complet, esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului, iar procesul de alăptare stabileşte o legătură profundă între mamă şi copil. Alăptarea nou-născutului nu este întotdeauna un lucru uşor, începutul fiind, de multe ori, o adevărată provocare”, au precizat aceştia. Tocmai de aceea, mămicile trebuie să ştie că trebuie să alăpteze des, la primele semne de foame ale bebeluşului (mişcări de supt ale mâinii, suspin, agitaţie).

Aşa că, dragi mămici, nu aşteptaţi ca cel mic să înceapă să plângă. Daţi-i să mănânce de 8-12 ori pe zi, la cerere, nu după vreo schemă şi mai ales evitaţi folosirea suzetelor, a tetinelor şi a biberoanelor, cel puţin în primele 4-8 săptămâni de viaţă. Dacă este posibil, evitaţi folosirea formulei de lapte şi dormiţi lângă copil, pentru a facilita suptul de noapte, dar uitaţi-vă la el, nu la ceas!

„Alternaţi sânii, dar începeţi cu sânul cu care aţi terminat sau cu cel mai plin. Apoi, mutaţi copilul la celălalt sân, când deglutiţia încetineşte sau el lasă sânul. Nu-i nimic dacă micuţul suge numai dintr-un sân la câte o masă. Ajutaţi copilul să-şi deschidă mare gura (atingeţi-i buza superioară sau bărbia cu mamelonul), iar dacă este somnoros, aşezaţi-l dezbracat piele pe piele pentru a încuraja suptul”, spun medicii.

Cum vă daţi seama dacă bebeluşul este sătul? Primul lucru pe care ghemotocul de om îl va face este să-şi relaxeze mânuţele şi picioruşele. Apoi, veţi simţi reflexul de ejecţie al laptelui, dar şi furnicături în sân, sete, toropeală, contracţii uterine sau începe să vă curgă celălalt sân. Atenţie, nu veţi simţi durere dacă ataşarea la sân este corectă, adică bărbia în sân, pieptul lui pe pieptul dumneavoastră, buzele răsfrânte, gura larg deschisă, iar el acoperă aproape toată areola, nu numai mamelonul.

Bineînţeles, după o masă copioasă este nevoie şi ca cel mic să aibă scaune, care, în primele zile de viaţă sunt mai dese şi îşi schimbă culoarea, de la negru la gri/verde apoi galben.

Ce poate afecta producţia de lapte? Lipsa somnului este una dintre cauze, așa că dacă puteţi, luaţi o pauză de alăptat. Totodată, renunţaţi la alte obligaţii şi petreceţi câteva zile nefăcând, pe cât posibil, nimic altceva decât să vă relaxaţi cu cel mic, să mâncaţi şi să alăptaţi. La fel de importantă este susţinerea psihică a mamei de către cadrele medicale, în spital, şi mai ales la domiciliu, de către soţ, familie, prietenii.

Deşi stresul nu afectează producerea de lapte, poate scădea reflexele spontane, (care eliberează laptele în canalele galactofore prin care curge laptele), făcând mai dificilă hrănirea pentru cel mic. Pentru a menţine nivelul de lapte şi de asemenea sănătatea, când copilul se hrăneşte doar cu lapte de la sân, aveţi nevoie de 300-500 de calorii pe zi, în plus faţă de cât aveaţi nevoie înainte de sarcină. Ca urmare, cea mai bună dietă pentru o femeie care alăptează este una normală, sănătoasă, echilibrată, bogată în fructe, legume şi cereale integrale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU