01 Aprilie 2021
791 accesări
0 comentarii

În general, alergia la câini şi pisici este des întâlnită în rândul persoanelor care suferă de astm sau alte alergii. Cum se diagnostichează şi ce remedii şi tratamente sunt indicate? Majoritatea alergiilor la animale rezultă din contactul unei persoane cu pisici sau cu câini, iar statisticile arată că o persoană are un risc de două ori mai mare de a avea alergie la pisici decât la câini.

Potrivit dr. Raluca Damian, în momentul în care un alergen provenit de la animale (din salivă, urină, păr) ajunge în fosele nazale, acesta provoacă inflamaţii la nivelul nasului, ceea ce se numeşte rinită alergică. Această afecţiune presupune faptul că sistemul imunitar identifică în mod greşit un alergen inofensiv, cum ar fi o anumită proteină animală, ca fiind o ameninţare.

Sarcina sistemului imunitar este de a găsi substanţe străine, precum virusuri şi bacterii, şi de a le neutraliza. În mod normal, acest răspuns ne protejează de boli periculoase, însă persoanele cu alergii la animale de companie au un sistem imunitar suprasensibil. Prin urmare, când persoanele sensibile la aceste proteine animale le inspiră sau alergenul le atinge pielea, sistemul imunitar poate declanşa o reacţie exagerată.

Concret, sistemul imunitar răspunde la un alergen prin eliberarea de histamină. Histamina este o substanţă chimică din organism care provoacă simptome la nivelul nasului, gâtului şi pielii, pe care oamenii le asociază cu o reacţie alergică. De asemenea, unele persoane alergice la câini şi pisici pot prezenta dermatită alergică de contact, un tip de dermatită care apare atunci când alergenul intră în contact direct cu pielea. (M.Ş.)

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU