29 Ianuarie 2020
686 accesări
0 comentarii

Pe tot parcursul sarcinii, bebeluşul din burtică are nevoie de un aport optim de nutrienţi, care să îi asigure o cât mai bună dezvoltare. Ca urmare, mămica trebuie să fie foarte atentă la alimentaţie, asta în condiţiile în care se trezeşte, dintr-odată, cu o mulţime de lucruri pe care nu mai are voie să le mănânce şi cu o listă de alimente recomandate pentru bebeluşul din burtică.

Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face în timpul sarcinii este să mâncaţi cât mai multe alimente întregi, deoarece acestea sunt bogate în nutrienţi şi conţin tot ce vă trebuie dumneavoastră şi copilului în creştere, ca să funcţionaţi bine.

„Vegetalele sunt pline de antioxidanţi, fitochimicale, vitamine şi minerale. În mod ideal, jumătate din farfuriile de la prânz şi cină vor fi pline cu vegetale. De asemenea, este recomandat să consumaţi câteva porţii de legume crude zilnic, pentru adaosul de enzime şi fibre. Doar adăugând câteva frunze verzi la un smoothie veţi creşte aportul zilnic de vegetale. Nu uitaţi, însă, aveţi grijă să le spălaţi riguros înainte de a le consuma”, este sfatul medicilor.

Pe lista alimentelor recomandate se află şi cele cu un conţinut bogat în proteine, acestea reprezentând o sursă importantă de fier, zinc şi vitamina B12. Cum puteţi reuşi să vă luaţi proteinele din alimente? Foarte simplu. Trebuie doar să introduceţi în dieta dumneavoastră carnea slabă, cum este cea de pasăre, peştele, ouăle, nucile, seminţele, fasolea uscată, lintea şi mazărea.

De asemenea, puteţi opta pentru cerealele integrale, care sunt pline de vitamine, minerale şi fibre. Spre exemplu, quinoa, hrişca, orezul brun sau roşu, pastele integrale şi ovăzul sunt, de asemenea, recomandate. În ceea ce priveşte carbohidraţii rafinaţi (cum ar fi pâinea albă şi pastele), aceştia sunt lipsiţi de nutrienţi, în comparaţie cu alternativele integrale. Astfel, sarcina devine un moment excelent de a trece de la rafinat la integral, sunt de părere medicii de la „Euromaterna”.

„Totodată, calciul şi alte minerale osoase devin incredibil de importante în timpul sarcinii, iar lactatele reprezintă o sursă ideală. Laptele, iaurtul şi brânzeturile dure oferă calciul de care aveţi nevoie. Dacă nu consumaţi produse lactate, vă puteţi asigura aportul de calciu din alimente precum broccoli, kale, fasole şi tofu”, au completat ei.

XXX

Un lucru mai trebuie menţionat: zahărul rafinat, băuturile răcoritoare, alimentele prăjite şi alte produse alimentare, cum ar fi chips-urile şi biscuiţii sunt, cel mai bine, de evitat. Astfel de alimente nu doar că sunt pline de calorii goale, bogate în kilojouli, dar au un conţinut scăzut de nutrienţi. Nu în ultimul rând, trebuie să renunţaţi la ţigări şi alcool pe timpul sarcinii, asta dacă vreţi să aveţi un copil sănătos.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU