25 Februarie 2021
577 accesări
0 comentarii

Stilul de viață ar trebui să fie foarte important pentru toată lumea, iar atunci când este vorba despre o femeie care dorește să devină mamă, atunci alimentația și somnul trebuie să fie pe primele locuri. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) afirmă că nivelul nutrienților este esențial pentru fertilitate, atât cel al vitaminelor, mineralelor, cât și al proteinelor, acizilor grași esențiali.

Tocmai de aceea, un set de analize amănunțite, recomandate de medicul ginecolog, este un punct de pornire.

„Dieta cu o cantitate prea mică de proteine (animale sau vegetale) se însoțește de anovulație, dacă urmați o dietă vegană. De aceea, este foarte important să verificați zilnic cantitatea de proteine consumate.

Deficitul vitaminelor din grupul B, în special deficitul folaților este cunoscut ca fiind o cauză pentru o proastă sinteză a materialului genetic și a calității embrionului. Ca urmare, consumați des salate verzi sau alte surse de folați, precum lintea, mazărea, năutul”, a subliniat dr. Loti Popescu.

Pe de altă parte, nivelul insuficient al vitaminei D este pus în legătură cu infertilitatea. Aceasta reglează activitatea a mii de gene, dar și metabolismul glucidic, deficitul său fiind întâlnit în sindromul de ovar polichistic, obezitate, boli autoimune și alte boli cu caracter inflamator cronic ce duc la rândul lor la infertilitate.

Totodată, vitaminele C, E, zincul, seleniul sunt implicate în creșterea calității ovocitului, dar și a spermatozoidului. Acești nutrienți, prin capacitatea lor antioxidantă pot scădea stresul oxidativ, un factor ce împiedică formarea, implantarea și susținerea embrionului. Acești nutrienți pot fi obținuți printr-o dietă foarte variată, dar și cu alimente proaspete.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU