Sursa foto Medical News Today

Sursa foto Medical News Today
28 August 2020
772 accesări
0 comentarii

Hepatita B este o boală infecţioasă care afectează puternic ficatul. Severitatea bolii se reflectă şi în statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care arată că circa 600.000 de persoane mor anual din cauza infecţiei cu această boală.

Potrivit dr. Loti Popescu, virusul se transmite, în special, prin contactul cu sângele unei persoane infectate, instrumentar nesterilizat, prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, dar şi prin transmitere verticală, de la mamă la făt.

La ora actuală, hepatita B constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate, în întreaga lume. Anual, se înregistrează 30 de milioane de cazuri noi de infectare cu virusul hepatitic, o cifră extrem de îngrijorătoare. Mai mult decât atât, multe persoane nu devin conştiente de faptul că au fost infectate decât în urma unor analize de rutină.

Totuşi, este foarte important de reţinut că hepatita B poate trece de la o formă uşoară, la una severă, care ne poate afecta pe toată durata vieţii.

Specialiştii spun că hepatita B poate fi clasificată în două tipuri: acută şi cronică.

Din păcate, hepatita poate cauza boli cronice ale ficatului şi constituie un risc al decesului din cauza cirozei şi al cancerului de ficat.

Dr. Loti Popescu a precizat că persoanele cu factor ridicat de risc sunt cele care nu sunt vaccinate împotriva virusului hepatitei B, dar şi acei pacienţi care fac dializă, transfuzii de sânge sau care fac un transplant de organe. În categoria persoanelor predispuse la această boală intră şi utilizatorii de droguri injectabile, persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali etc.

Medicul a adăugat că este posibil ca bolnavii să nu observe nicio manifestare, în faza cronică a bolii. În alte situaţii, însă, cum ar fi în cazul afecţiunii acute, ei pot avea o culoare gălbuie a ochilor şi a pielii, urina de culoare închisă. În acelaşi timp, intervine oboseala, bolnavul are ameţeli, vărsături şi dureri abdominale.

„Ca măsuri de prevenţie în hepatita virală B, se recomandă să nu intraţi în contact cu sângele altei persoane şi să vă vaccinaţi împotriva virusului hepatitei B, dar numai după consultul la medicul de familie.

De asemenea, populaţia este sfătuită să aibă doar contacte sexuale protejate şi să folosească mănuşile atunci când are loc contactul cu secreţii, bandaje ale unei alte persoane. Totodată, trebuie evitată folosirea în comun a periuţelor de dinţi, precum şi a ustensilelor de manichiură sau a lamelor de ras”, a subliniat medicul.

În plus, se recomandă sterilizarea acelor şi a ustensilelor, în cazul tatuajelor, piercing-urilor şi, desigur, sterilizarea instrumentarului chirurgical.

În ceea ce priveşte simptomele hepatitei B, trebuie să ştiţi că aceasta nu se manifestă în primele stadii după infectarea cu virusul hepatitic B (VHB). În perioada de incubaţie, timp în care virusul se multiplică şi se răspândeşte la nivelul organismului, nu apar simptome sau semne ale infectării. Cu toate acestea, unele persoane, dar în mod special copiii, nu prezintă niciun simptom. De fapt, deseori, hepatita este detectată în urma unor analize de rutină.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU