Sursa: Farmacia Dona

Sursa: Farmacia Dona
28 Martie 2020
716 accesări
0 comentarii

Amigdalita sau roșul în gât, cum i se mai spune, este o boală care apare atât la cei mici, cât și la adulți, dar mai des în rândul copiilor, și care reprezintă inflamaţia amigdalelor şi faringelui. Practic, afecțiunea se manifestă prin durere în gât. Potrivit dr. Marina Gheorghiu, cele mai multe cazuri de amigdalită sunt cauzate de infecţia cu un virus sau cu o bacterie, iar afecţiunea se recunoaşte prin inflamarea amigdalelor.

Pentru că tratamentul pentru amigdalită depinde de cauza care a dus la apariţia sa, este foarte important să se obţină un diagnostic precis. De cele mai multe ori, tratamentul chirurgical se realizează prin eliminarea amigdalelor, dar această procedură se face, de obicei, numai atunci când amigdalita apare foarte frecvent sau nu răspunde la alte tratamente.

Ce duce la apariția amigdalitei? Medici susțin că aceasta este cauzată de un virus al răcelii, dar cauza poate fi, de asemenea, o infecţie virală sau bacteriană. Bacteria care cauzează cele mai frecvent amigdalita este Streptococcus pyogenes sau streptococul de grup A.

Pe de altă parte, vârsta fragedă reprezintă unul din factorii de risc, sistemul imunitar al celor mici fiind în formare încă. Un alt risc este dat de expunerea frecventă la germeni. De asemenea, copiii de vârstă şcolară sunt frecvent expuşi la viruşi sau bacterii care pot provoca amigdalită, mare parte din cauza colectivității, deci a faptului că intră în contact cu mulți alți copii la grădiniţă sau la şcoală.

Medicul a precizat că cele mai comune simptome de amigdalită includ: amigdale umflate şi roșii, înghiţire dificilă sau dureroasă, febră, ganglionii limfatici măriţi, voce guturală, dureri de stomac, dureri de cap.

În cazul copiilor foarte mici, care sunt în imposibilitatea de a descrie modul în care se simt, semne de amigdalite pot include: înghiţire dificilă sau dureroasă, lipsa poftei de mâncare, stare de nervozitate.

Așadar, aveți grijă de voi și nu ignorați simptomele, pentru că amigdalita poate să aibă și complicații. Dintre acestea amintim: dificultăţi de respiraţie, apnee de somn obstructivă, infecţie care se răspândeşte adânc în ţesuturi, infecţie care duce la o colecţie de puroi în spatele amigdalelor etc.

Din nefericire, amigdalitaeste o afecţiune care se poate cronicizaşi poate provoca probleme de-a lungul vieţii, în cazul în care nu este tratată corespunzător. Oricum, până ajung la medic, bolnavii sunt sfătuiţi să îşi pună comprese cu apă caldă spre fierbinte, peste care se poate stropi alcool medicinal. Când compresa începe să se răcească, se înlătură și se înfăşoară gâtul cu o eșarfă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU