26 Martie 2021
1192 accesări
77 comentarii

Amniocenteza constă în examinarea lichidului amniotic şi serveşte la depistarea unei eventuale anomalii cromozomice. Această investigaţie este recomandată, în unele situaţii, de către medicii ginecologi. Deşi în majoritatea cazurilor nu prezintă niciun pericol, această analiză nelinişteşte încă viitoarele mămici.

Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, amniocenteza se realizează prin prelevarea unei cantităţi între 10 şi 30 ml de lichid amniotic, substanţă în care se dezvoltă fătul. Analiza se efectuează din cea de-a 15-a săptămână de sarcină. „Lichidul conţine celule fetale, care se izolează, iar apoi se introduc în cultură pentru a analiza cromozomii bebeluşului. Datorită amniocentezei, putem şti cu certitudine sexul bebeluşului, ceea ce permite diagnosticarea unor eventuale boli ereditare legate de sex. De asemenea, acestă analiză depistează anumite anomalii cromozomice, una dintre cele mai frecvente fiind trizomia 21 (Sindromul Drown). Când trebuie să faceţi analiza?

Aceasta este obligatorie atunci când aţi avut deja un copil trizomic. Pe lângă această indicaţie, vârsta mamei rămâne factorul principal de risc pentru a aduce pe lume un copil cu trizomie 21. Amniocenteza este, aşadar, sistematic propusă femeilor de peste 38 de ani. Totuşi, înainte de a recurge la această analiză, pacientele pot, dacă îşi doresc acest lucru, să cunoască riscurile pe care le implică naşterea unui copil cu un astfel de handicap”, au explicat medicii.

Cum se calculează acest risc?

La ora actuală, cadrele medicale dispun de două analize pentru a şti dacă o viitoare mamă prezintă sau nu riscul de a aduce pe lume un copil trizomic. Mai întâi, ecografia din primul trimestru. Aceasta permite să fie măsurată lăţimea cefei. Este vorba despre un loc situat între pielea gâtului fătului şi vertebrele cervicale. Cu toate acestea, o analiză a sângelui, undeva în apropierea săptămânii a 14-a de amenoree, constituie un indicator mai sigur. Graţie acestei analize, biologii pot stabili concentraţia din sângele mamei a unor hormoni numiţi indicatori ai serului.

Practic, la ecografie, cu cât gâtul copilului este mai gros, cu atât suspiciunea de trizomie 21 este mai ridicată. De precizat că amniocenteza este realizată sub control ecografic permanent. Ginecologul obstetrician foloseşte un ac lung, foarte fin, cu care înţeapă abdomenul. Apoi, extrage puţin lichid amniotic, după care viitoarea mamă se poate întoarce acasă, unde va fi sfătuită să se odihnească în aceea zi, fără a fi nevoie să stea întinsă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

37 comentarii

acum trei ore
inih3
Dhzjxu exptwv

forcan over the counter - <a href="https://gpdifluca.com/">diflucan price</a> fluconazole pills

vineri, 4 iulie
hs8y9
Yvgttj smwlnd

amoxicillin uk - https://combamoxi.com/ amoxicillin for sale

joi, 3 iulie
xrsso
Fiasce czpmsu

buy cheap ed pills - <a href="https://fastedtotake.com/">where can i buy ed pills</a> sexual dysfunction

miercuri, 2 iulie
n6lgz
Jnhxso wsdfch

prednisone 10mg sale - https://apreplson.com/ prednisone generic

28 iunie
9jno3
Xygmyd ovgkjl

coumadin 2mg for sale - <a href="https://coumamide.com/">coumamide</a> brand losartan

27 iunie
ptpy4
Xrbaiz luxetf

buy nexium without prescription - <a href="https://anexamate.com/">https://anexamate.com/</a> nexium buy online

25 iunie
y2pm2
Plqixr dvlfvq

buy augmentin 375mg pills - https://atbioinfo.com/ acillin oral

23 iunie
qirfk
Lvkrae cklmxt

order zithromax 250mg sale - <a href="https://zyprmax.com/nebivolol5mg/">buy generic bystolic</a> generic bystolic 20mg

21 iunie
38cs0
Grwick dwxtwv

order amoxicillin pill - <a href="https://combamoxi.com/ipratropium/">combivent 100mcg uk</a> combivent 100 mcg uk

18 iunie
drojn
Bvqhxh utvkhd

buy inderal sale - <a href="https://indexatenol.com/clopidogrel/">plavix 75mg generic</a> order methotrexate online cheap

1234
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU