28 August 2019
1032 accesări
0 comentarii

Vreţi să mergeţi la plajă şi nu ştiţi dacă apa mării sau cea din piscine sunt benefice pentru copilul dumneavoastră? Ce riscuri şi avantaje au scăldatul în mare versus piscină?

Potrivit dr. Anca Ioana Mitrea, apa mării face parte dintr-un ecosistem care îi conferă proprietăţi unice: este o apă sărată (conţine aproximativ 35 grame de sare pe un litru de apă), bogată şi în minerale, precum magneziu, iod, calciu, sulfat. De asemenea, apa de mare are multiple proprietăţi terapeutice, cum ar fi rolul antiseptic şi cicatrizant asupra plăgilor.

În plus, aceasta ameliorează afecţiunile tegumentare, cum ar fi acneea, psoriazisul, lupusul sau ulceraţiile.

„Totodată, apa are un efect benefic asupra sistemul imunitar prin creşterea cu 520% a numărului de eritrocite care asigură oxigenarea sângelui, şi o creştere mult mai mare a numărului de leucocite, globulele albe care asigură apărarea antiinfecţioasă. În acelaşi timp, apa duce la îmbunătăţirea funcţiei aparatului respirator. Împreună cu exerciţiile fizice, aceasta ameliorează afecţiunile reumatologice, dar are şi un efect relaxant, prin conţinutul crescut de magneziu. Chiar dacă marea dispune de un sistem natural de autocurăţare (prin fitoplancton, curenţi de aer), acesta poate fi depăşit în condiţiile unor temperaturi foarte ridicate (creşterea temperaturii apei peste 24 grade C)”, a explicat medicul.

Ce riscuri sunt dacă vă îmbăiaţi în apa mării

Medicul este de părere că există şi o serie de riscuri în ceea ce priveşte baia în apa mării. Cel mai frecvent agent patogen întâlnit este Enteroccocus faecalis, care determină apariţia episoadelor diareice.

„Acest risc poate fi evitat, însă, prin respectarea unor reguli foarte simple, precum evitarea înghiţirii apei de mare şi scufundarea fără echipament de protecţie (cască, ochelari, dopuri de urechi). Zonele de scăldat cu apă dulce nu sunt indicate pentru copii, albia râurilor reprezentând o zonă cu risc major de accidentare. De asemenea, apele stătute prezintă o încărcătură microbiană, parazitară şi fungică majore, ce poate pune în pericol sănătatea celor mici. Chiar dacă par sigure, piscinele nu sunt cea mai bună soluţie de îmbăiere pentru copii, apa din acestea fiind tratată cu clor, iar clorul poate deveni toxic. Pe lângă acesta, există şi multiple substanţe volatile care îi pot afecta pe cei mici, chiar dacă stau pe marginea piscinei, şi nu în apă”, a precizat dr. Mitrea.

Ea a adăugat că apa tratată cu clor poate avea o serie de efecte nedorite asupra copiilor, câteva dintre ele fiind: iritaţia ochilor şi a tegumentelor, declanşarea alergiilor, a astmului bronşic, iar la adulţi s-a descris asocierea cu cancerul de vezică urinară.

Atenţie la apa din bazine!

Totodată, apariţia alergiilor şi a astmului bronşic la copii se realizează prin lezarea de către vaporii de clor a epiteliului tractului respirator, care se exprimă cel mai frecvent prin bronhospasm. În timpul înotului, capacitatea pulmonară vitală creşte, iar în plămâni ajung mai mult compuşi toxici decât în repaus.

Desigur, există şi modalităţi de a preveni aceste efecte neplăcute: copilului i se va face duş înainte, spălând bine cu săpun şi zona anală. Copilul va purta echipament de protecţie, pentru a evita otita înotătorului. Imediat după ce iese, i se va face din nou duş pentru a îndepărta compuşii de clor de pe tegumente şi i se va aplica o cremă emolientă.

Dacă cel mic practică înotul şi trebuie să meargă la bazin, ar fi de dorit ca părinţii să găsească un centru în care purificarea apei din bazin se face prin tehnici moderne, precum ionizarea cu ioni de cupru şi argint şi clorinare foarte redusă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU