22 August 2019
1941 accesări
0 comentarii

Este evident, vara este anotimpul preferat pentru petrecerea concediilor. Totuşi, nu trebuie să uităm de pericolele la care ne expunem, pentru că lumina soarelui este benefică pentru fixarea calciului în oase dar poate fi nocivă pentru pielea sensibilă a copiilor şi nu numai. Specialiştii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa susţin că arsurile solare din copilărie cresc riscul de melanom, unul dintre cele mai de temut cancere cutanate.

Aşa că, chiar dacă nu vă vine să credeţi, expunerea la razele utraviolete fără utilizarea cremelor de protecţie vă poate deteriora pielea după câteva minute. Cu toate acestea, susţin medicii specialiştii pot trece până la 12 - 24 de ore până când va apărea efectul complet al expunerii la soare la nivelul tegumentelor.

Experţii de la Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor (CDC) afirmă că orice modificare de culoare a pielii, în urma expunerii solare indică deteriorarea pielii produse de radiaţiile UV.
Ce sunt aceste arsuri solare? Arsura este, practic, acel tegument roşu, dureros, care poate chiar pişcă sau ustură şi care apare după ce ne expunem în mod excesiv la soare, fără să ne protejăm cu creme de plajă.
Ce putem face în această situaţie? În primul rând, trebuie să ne protejăm pielea cu o cremă emolientă, care va fi aplicată pe zona arsă. Apoi, este necesar să ne hidratăm cât mai bine, pentru că prin această expunere excesivă la soare se pierd multe lichide şi vă puteţi deshidrata, chiar dacă nu percepeţi senzaţia de deshidratare.


De asemenea, puteţi apela la medicamente de tipul antiinflamatoarelor, cum ar fi Nurofenul sau Paracetamolul, care să amelioreze senzaţia neplăcută de durere şi usturime.

Nu vă panicaţi! Simptomele vor dispărea

Înainte de toate, însă, trebuie să avem răbdare, pentru că toate aceste simptome dispar.
Totuşi, au precizat, medicii SCJU, este importantă aplicarea cremelor protectoare cu factor de protecţie mare (50), mai ales dacă ne expunem la soare la orele prânzului, când intensitatea razelor ultraviolete este foarte mare.
„Persoanele cu tenul deschis la culoare, cu puncte pigmentate, trebuie să evite expunerea la soare sau să se protejeze cu creme cu factor de protecţie mare. Există riscul de transformare malignă a acestor puncte colorate, prin expunerea repetată la soare. Apoi, nu uitaţi, cremele cu factor de protecţie mare sunt indicate atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Acestea trebuie aplicate pe toate zonele expuse la soare (mâini, gât, umeri etc). Nu uitaţi de faţă, care este o zonă foarte expusă!


Atunci când copiii prezintă arsuri solare, de obicei, acuză dureri, frisoane, prurit şi o senzaţie de căldură, simptome care se accentuează în câteva ore de la expunerea la soare. La aproximativ o săptămână, zona cu arsură solară începe să se cojească, fiind foarte important să i se explice copilului că nu trebuie zgâriată sau îndepărtată acea coajă, deoarece zona este expusă riscului de infecţie”, au explicat medicii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU