30 Octombrie 2019
621 accesări
0 comentarii

Ne apropiem cu paşi mici şi repezi de iarnă, iar odată cu ea, apar tot mai des afecţiunile din sfera ORL la copii, cum ar fi otitele, amigdalitele, rinitele şi sinuzitele. Pentru a evita apariţia lor, este nevoie să fim atenţi şi la ambianţa în care trăieşte copilul şi care trebuie să fie cât mai sănătoasă, cu un microclimat optim. Totodată, copilul trebuie obişnuit cu apa rece, aerul şi soarele.

Dr. Amalia Stoica susţine că, pentru evitarea afecţiunilor otorinofaringolaringiene, copiii trebuie să fie îmbrăcaţi în raport cu temperatura mediului în care se află şi în aşa fel încât să poată avea mişcările cât mai libere.

„Nu vă mai îmbrăcaţi copiii în aşa fel încât să nu mai poată respira. Pentru evitarea răcelilor, important este ca, pe lângă protejarea corpului şi capului, să se menţină calde mâinile şi picioarele. Dacă este prea frig afară, puneţi-i pe cap o căciuliţă şi mănuşi în mânuţe. Tot în scopul prevenirii instalării inflamaţiilor căilor aeriene şi digestive superioare este necesar un regim bogat în vitamine şi limitarea unor alimente generatoare ale acestei stări, cum ar fi dulciurile sau grăsimile. Folosiţi-vă şi de factorii naturali (aer, soare, apă), aceștia având un rol important în călirea organismului copilului şi prevenirea îmbolnăvirii nasului, gâtului şi urechilor. Ca urmare, din programul niciunui copil nu trebuie să lipsească plimbările, jocurile în aer liber, expunerea la soare, băile”, susţine medicul.

De asemenea, practicarea sportului are un rol important nu numai în fortificarea generală a organismului, dar şi în obişnuirea copilului cu o respiraţie nazală fiziologică în diferite condiţii de efort fizic.

Măsuri de profilaxie

Măsurile locale de profilaxie a afecţiunilor otorinolaringologice constau în principiile de igienă specifice fiecărui organ în parte. În ce priveşte igiena nazală, copilul trebuie obişnuit cu suflatul corect al nasului, care se face alternativ, câte o nară, interzicerea aspirării secreţiilor în faringe şi a înghiţirii lor, interzicerea aspirării apei pe nas etc.

Apoi, cavitatea bucală va fi menţinută în stare de sănătate prin spălatul regulat şi corect al dinţilor, depistarea şi tratarea precoce a cariilor şi a infecţiilor buco-dentare, interzicerea introducerii şi ţinerii în gură a diferitelor obiecte necomestibile, traumatizante şi contaminate, obişnuirea cu o masticaţie corectă.

Măsurile de igienă faringiană constau în interzicerea alimentelor şi băuturilor iritante, prea fierbinţi sau prea reci, şi interzicerea procedeelor terapeutice empirice iritante, cum ar fi pensulaţiile cu tinctură de iod.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU