21 Decembrie 2017
1299 accesări
0 comentarii

Au mai rămas doar câteva zile până la Crăciun și toată lumea este cu gândul la bunătățile din care se va înfrupta curând. Așa cum știm cu toții, perioada sărbătorilor de iarnă este caracterizată prin mese îmbelșugate, timp petrecut alături de cei dragi, în jurul meselor pline cu de toate. Pentru a ne ține, însă, departe de eventualele complicații digestive și, de ce nu, pentru a traversa această perioadă, fără a acumula kilograme în plus, este bine să respectăm câteva reguli.

„În primul rând, încercați să nu săriți peste micul dejun. Puteți mânca o felie de cozonac sau o altă prăjitură făcută in casă. Astfel, nu veți merge flămânzi la masa festivă și vă veți putea gestiona mai ușor poftele culinare. Apoi, în fața multitudinii de aperitive este bine să fiți inspirat și să selectați produsele care vi se par cele mai gustoase și mai arătoase. Le veți pune pe farfuria dumneavoastră și veți încerca să nu mâncați direct din platou și nici să umpleți farfuria de mai multe ori. Cantitatea face diferența între bun și rău. Încercați să nu serviți alimente din care mâncați pe tot parcursul anului (salamuri, mezeluri, cașcaval, brânza etc), chiar dacă acestea se regăsesc pe platoul din fața dumneavoastră. Bucurați-vă de alimentele specifice perioadei în care ne aflăm!”, a declarat pentru “Cuget Liber”, dr. Monica Grasa, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pentru ca friptura, sarmalele și cârnații să nu „cadă greu” este important să fie precedate de o salată și câteva legume. Desigur, nici acestea nu trebuie consumate într-o cantitate mare.

Spre exemplu, puteți mânca trei sarmale și nu șase, pentru că vă puteți bucura de ele și în zilele următoare.

„Este recomandat ca toate aceste alimente să fie consumate prudent, mai concret pe gustate, mai ales că această avalanşă de mâncare este consumată în doar trei patru ore, ceea ce nu se întâmplă în mod curent. De asemenea, evitați sucurile, întrucât ele nu sunt nici sănătoase, nici tradiționale și nici măcar specifice sărbătorilor. Alegeți, mai degrabă, un pahar cu vin de calitate, de care să vă bucurați alături de cei dragi. Evitați și să consumați băuturi alcoolice în cantități mari, pentru că acestea vă vor provoca probleme pe termen scurt și lung. Vă puteți bucura de zilele de vacanță plimbându-vă mai mult și respirând aer curat. Sărbătorile sunt ocazii de bucurie și ar fi bine să nu le transformăm în excese culinare și în amintiri urâte și dureroase. Cantitatea face diferența între leac și otravă, nimic nu este interzis dacă este consumat cu măsură și înțelepciune”, a mai precizat dr. Grasa.

Specialiștii susțin că persoanele care au ținut post sau care au anumite afecţiuni trebuie să consume moderat aceste bucate. De asemenea, cei care suferă de anumite boli sunt sfătuiți să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesărat, dacă are o astfel de indicaţie şi să asocieze la carne şi peşte, legume şi zarzavaturi. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să mănânce cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii ar trebui să consume alimente care nu conţin zahăr. Persoanele care au ţinut post ar trebui să revină treptat la alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, mai recomandă medicii.

Produsele din carne de porc ar trebui consumate cu prudenţă, începând cu ciorbă şi o felie subţire, din celelalte produse.

Cei care, după masă, acuză stări de vomă, greaţă, stări febrile sau frisoane care nu cedează după administrarea digestivelor sunt sfătuiţi să se prezinte la spital.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU