08 Septembrie 2017
1314 accesări
0 comentarii

Boala varicoasă este o afecţiune pe care pacienţii o percep, în primă fază, prin vase sparte sau dilataţii venoase la nivelul gambelor. În stadiile avansate, apar edemul şi modificări ale pielii, reprezentate de o hiperpigmentare sau chiar de ulcer varicos, un stadiu foarte grav al bolii. Ulcerul varicos este stadiul final, în care calitatea vieţii pacientului este mult modificată.

Potrivit dr. Raluca Alice Melihov, medic chirurg, specialist flebolog, cauzele bolii varicoase sunt reprezentate de obezitate, sarcină, ortostatismul prelungit, dar, în principal, varicele se moştenesc genetic.

„Am avut destul de mulţi pacienţi care nu aveau nicio cauză determinantă şi, cu toate acestea, le-a apărut boala varicoasă, timpuriu. Sigur, trebuie să menţionăm şi modificările hormonale, perturbările hormonale, care apar fie în sarcină,fie la administrarea de contraceptive sau din diverse alte cauze care determină apariţia bolii varicoase”, explică medicul specialist.

Simptomatologia, la început, nu este foarte zgomotoasă. Pacienţii, mai ales pacientele, observă un disconfort de ordin estetic. Rareori, pacienţii acuză dureri locale sub formă de arsură. Când boala se mai agravează, apare senzaţia de picior greu, senzaţia de picior umflat, care se ameliorează la mers şi se intensifică atunci când pacientul stă. În stadiile avansate, simptomele devin mai greu de suportat.

„Ulcerul varicos este o rană deschisă care apare după un traumatism minim sau fără niciun fel de motiv şi în loc de a se închide, el se întinde şi apar dureri intense la nivelul gambelor şi la nivelul rănii respective.

O complicaţie a lui este suprainfectarea, iar dacă aceşti pacienţi nu se prezintă destul de repede la medic, cu atât mai greu va fi de tratat. La mulţi pacienţi, această rană a evoluat pe parcursul - şi nu exagerez! - a luni, chiar ani de zile. Sunt persoane cu rană deschisă de un an, de doi ani, pe care reuşesc să o mai amelioreze, se deschide din nou şi atunci, aceasta reprezintă o mare problemă”, avertizează dr. Melihov.

Complicaţiile şi tratamentul

Complicaţiile bolii varicoase sunt reprezentate de tromboflebita superficială, tromboflebita profundă, care este foarte gravă, şi de ulcerul varicos. Acestea sunt cele mai grave stadii de evoluţie ale bolii.

Primul stadiu al bolii varicoase se poate trata foarte uşor, ambulator, prin scleroterapie. Tratamentul trebuie adaptat stadiului bolii.

„În clipa în care pacientul vine la medic, flebolog, chirurg, acesta îi pune un diagnostic atât de boală, dar şi de stadiu al bolii. Din acel moment, tratamentul devine foarte riguros. În stadiul întâi, tratament venotonic şi scleroterapie sau laserterapie. În stadiul doi, la o parte dintre pacienţi încă se mai pretează tratamentul ambulator prin scleroterapie, dar la majoritatea se indică tratamentul chirurgical. Acesta nu trebuie să îl sperie pe pacient, căci la ora actuală există tehnici moderne, iar refacerea este foarte rapidă şi complicaţiile rare. Pacientul îşi reia activitatea a doua zi”, ne asigură specialistul.

Tratamente pentru boala varicoasă există de la stadiul întâi, până la stadiul şase, care, din fericire, sunt foarte uşor de accesat, chiar aici, în Constanţa, la MEDSTAR General Hospital, încât pacienţii se pot adresa, indiferent de stadiu, către flebologie, către medicul chirurg flebolog şi cu cât mai repede, cu atât mai bine.

„Nimeni nu trebuie să fie speriat că vine la medic şi musai se operează. Dar el trebuie să îşi cunoască foarte bine starea în care se găseşte, stadiul în care se află, pentru că am avut foarte mulţi pacienţi care erau într-un stadiu incipient, într-un stadiu în care tratamentul a fost foarte uşor şi se mirau că au scăpat aşa repede. Cu toate acestea, într-adevăr, am avut şi alţi pacienţi care erau într-un stadiu mai avansat pe care şi-l subevaluaseră, aşa încât prezenţa la medic a fost, pot să spun, salvatoare pentru ei. Prin urmare, informarea este foarte importantă, iar decizia, bineînţeles, aparţine pacientului”, concluzionează dr. Melihov.

XXX

Pentru detalii, programări şi consultaţii, apelaţi numerele de telefon ale MEDSTAR: 0241.638.251, 0722.574.250 şi 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU