06 Ianuarie 2020
2430 accesări
0 comentarii

Iarna aduce, în fiecare an, o mulțime de boli de sezon și complicații ale acestora. Așa se întâmplă întotdeauna și nimic nu se va schimba. Important este ca noi să știm cum să ne protejăm mai bine, și mai ales gravidele, care sunt mai sensibile pe timpul celor nouă luni de sarcină.

Specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna” sunt de părere că, din cauza temperaturilor scăzute, iarna este cel mai puternic inamic al sănătății gravidelor.

Sarcina devine ceva mai dificilă în această perioadă, iar organismul este expus la numeroase boli, care pot provoca o serie de complicații. Dintre acestea, cea mai frecvent întâlnită este gripa.

Pentru a preveni gripa, este bine să respectaţi următoarele sfaturi: spălarea mâinilor cu săpun, de câte ori este necesar, pentru a preîntâmpina răspândirea virusurilor, dezinfectarea lucrurilor folosite în comun. De asemenea, nu vă frecați cu mâinile nespălate la ochi sau la nas, deoarece riscați pătrunderea virusurilor în organism și apariția bolii. Totodată, în perioadele de epidemie, evitați aglomerațiile urbane sau persoanele contaminate şi, mai ales, urmați o dietă echilibrată, ce conține într-o cantitate suficientă fructe şi legume. În plus, se recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichide pe zi şi aerisirea zilnică a încăperilor în care vă petreceți timpul”, au subliniat specialiştii „Euromaterna”.

Grijă mare la alimentaţie!

În timpul sarcinii, simptomele persistă mai mult decât în mod normal și pot deveni o amenințare atât pentru mamă, cât și pentru făt, în cazul în care apar complicații. Tocmai de aceea, viitoarele mame ar trebui să pună un accent deosebit pe alimentație și să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a bebeluşului din burtică.

Răceala se transmite imediat, prin contactul cu o persoană infectată. În aceste condiţii, organismul depune mai mult efort pentru a se adapta cu noile schimbări realizate de concepție și, din păcate, acest lucru duce la o sensibilitate crescută a femeilor gravide la boli.

Aşa că, dacă vă aflaţi în primul trimestru de sarcină şi observaţi că aveţi o febră de peste 38,5 grade Celsius, ar trebui să vă gândiţi că aceasta poate determina oprirea din evoluție a sarcinii sau diverse malformații ale bebelușului.

Ca urmare, fiţi mult mai atente la orice fel de simptome! Dacă aţi trecut cu bine peste această perioadă, nu neglijaţi nici infecțiile în gât sau în nas pe care le puteți contracta în timpul răcelii şi care pot afecta, şi ele, puternic, bebelușul.

În ceea ce priveşte simptomele unei răceli ușoare, acestea pot varia de la nas înfundat sau rinoree, durere în gât puternică, la durere ușoară de urechi, strănut, tremurături, tuse, dureri de cap, oboseală, frisoane, transpirație și febră de peste 39 de grade Celsius, în cazul unei răceli severe. Trebuie reținut, însă: febra este un mecanism de apărare a sistemului imunitar, de aceea, hidratarea este extrem de importantă în perioadele de răceală. Apoi, trebuie să ştiţi că prin transpirație se elimină toxinele din organism, deci este un alt proces natural de autovindecare. Acest lucru indică foarte clar că sunteţi pe drumul cel bun şi în curând vă veţi simţi, din nou, bine.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU