Sursa Bibili

Sursa Bibili
17 Iunie 2020
970 accesări
0 comentarii

Deși folosesc tot felul de creme pentru hidratare, foarte multe persoane au pielea extrem de uscată, acestea suferind de xeroză cutanată, o afecțiune dermatologică frecvent întâlnită în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Din păcate, afecțiunea poate cuprinde orice parte tegumentară de pe corp.

De cele mai multe ori, adulții sunt cei care sunt diagnosticați cu xeroză, iar factorii care duc la declanșarea bolii sunt de natură exogenă (mediu) sau endogenă (dezechilibre hormonale, alte afecțiuni asociate, terapie medicamentoasă concomitent administrată).

Potrivit dr. Corina Drăgan, în general, tegumentul sănătos are nevoie de un conținut hidric de 10-15%, aspect remarcat prin elasticitate și suplețe. Pielea uscată deține fie substrat fiziologic (copii, vârstnici), fie fiziopatologic (atopie, ihtioză), iar din punct de vedere clinic, aspectul variază considerabil.

Tocmai de aceea, conduita terapeutică de bază a afecțiunilor care asociază tegumente uscate este reprezentată de emoliente, eficacitatea lor fiind demonstrată prin refacerea straturilor lipidice intercorneocitare distruse și creșterea conținutului hidric tegumentar, cu reducerea semnificativă a procesului de exfoliere și îmbunătățirea funcției de barieră a pielii.

Din păcate, a precizat medicul, xeroza cutanată poate fi ereditară (ihtioză, dermatită atopică, psoriazis) sau dobândită. Cazurile dobândite prezintă şi alte patologii, precum afecțiuni maligne (limfom Hodgkin), boli infecțioase (infecția cu virusul imunodeficienției umane - HIV), afecțiuni psihiatrice (anorexia), endocrinopatii (hipotiroidism), avitaminoze (deficit de zinc, vitamina A, E, B sau C) etc. Cum spuneam, xeroza afectează întreaga arie tegumentară, dar sunt situaţii în care anumite zone, cum este cea inghinală sau cea axilară, pot fi cruțate.

Persoanele care se află în astfel de situaţii trebuie să se prezinte la medic, examinarea putând evidenţia foarte clar cât de uscat este tegumentul la atingere, dacă are tendință spre exfoliere sau dacă prezintă eritem.

În majoritatea cazurilor, apare pruritul.

„De-a lungul timpului, am avut pacienţi care, pe lângă prurit, au prezentat o serie de excoriații, în zone ușor accesibile (torace, abdomen, mâini sau picioare), care atrag după sine un risc crescut al dezvoltării infecțiilor cutanate, ulcerațiilor sau leziunilor tegumentare cronice. Din nefericire, apariția acestor complicații poate fi prevenită printr-o abordare terapeutică adecvată a xerozei cutanate”, a explicat medicul.

XXX

Mai sunt cazuri în care simptomatologia este persistentă şi, în ciuda tratamentului administrat, bolnavii nu prezintă ameliorări semnificative. Ca urmare, în aceste situaţii, se impune examinarea clinică a pacientului, necesară pentru realizarea diagnosticului diferențial, cu alte patologii și confirmarea diagnosticului de certitudine.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU