05 Decembrie 2017
1541 accesări
0 comentarii

De cele mai multe ori se întâmplă ca nou- născuţii, care au venit pe lume cu mult înainte de termen sau care sunt bolnavi, să prezinte riscuri de a avea retard în dezvoltare sau invalidităţi.

Astfel, a precizat dr. Livica Frăţiman, medic specialist neonatolog, dacă nou- născutul a fost extrem de prematur (înainte de 26 de săptămâni de gestaţie) sau a fost foarte mic (are o greutate sub 800 de grame), atunci el are un risc foarte mare de a avea probleme severe.

Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: retard mintal, hemoragie cerebrală, cecitate (orbire) şi surditate 3%.

„Bebeluşii cu greutatea cuprinsă între 1.500 şi 2.500 de grame pot avea diferenţe ale coeficientului de inteligenţă, faţă de un nou- născut la termen, dar acestea sunt mici. În schimb, copilaşii care cântăresc peste 2.500 de grame au un risc foarte mic de apariţie a unui retard în dezvoltare. Acei copii care prezintă semne ale unui retard în dezvoltare este foarte probabil să-şi îmbunătăţească starea într-un mediu familial primitor şi cu o îngrijire atentă”, a declarat specialistul.

Tocmai de aceea, externarea prematurului se poate face doar dacă acesta este capabil să se hrănească în totalitate la sân sau să bea formulă de lapte şi ia în greutate şi desigur, dacă îşi menţine temperatura corpului într-un pătuţ normal şi respiră bine. De asemenea, medicii urmăresc mereu ca cel mic să aibă frecvenţa respiratorie şi cardiacă normală, timp de o săptămână.

Desigur, unii prematuri pot fi externaţi cu până la cinci săptămâni înainte de data normală a naşterii, alţii, de obicei cei care au avut complicaţii, pot fi externaţi mult după această dată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU