17 Decembrie 2019
3683 accesări
0 comentarii

Bebeluşului dumneavoastră îi ies primi dinţi şi este agitat? Dragi părinţi, nu vă panicaţi, acest lucru este absolut normal! Înainte de toate, ar trebui să vă informaţi, însă, despre ceea ce presupune această perioadă. În primul rând, trebuie să ştiţi că alveolele dentare ale bebeluşilor sunt pregătite pentru erupţia dinţilor de lapte imediat după naştere şi erup, în general, în perechi.

„Prima dată veţi observa că celui mic îi apar cei doi dinţi de jos, din centru, apoi, la aproximativ o lună sau două, apare perechea centrală de sus. Totuşi, există şi cazuri în care bebeluşul are patru dinţişori pe arcada maxilară de sus, fără vreunul jos, sau invers. De cele mai multe ori, la vârsta de şase luni apar incisivii centrali inferiori, iar două luni mai târziu apar incisivii centrali superiori, urmând ca la zece luni să apară incisivii laterali inferiori şi superiori. Abia la 14 luni apar primii molari, la 18 luni apar caninii, iar la 24 de luni apar molarii secundari”, a explicat dr. Sanda Cristescu, medic dentist.

Cum vă daţi seama că micuţului dumneavoastră îi ies dinţii? Când se întâmplă acest lucru, el va simţi nevoia, cât mai des, să roadă tot felul de lucruri, obiecte din jurul său sau jucării mai tari, care să-i aline durerea. Practic, această nevoie de a ronţăi nu este altceva decât un răspuns direct la senzaţia ciudată pe care o simte în gingii. De asemenea, ei pot

produce salivă în exces, dar adulţii trebuie să fie atenţi şi la alte simptome, cum ar fi gingiile iritate.

Totodată, înainte de erupţia unui dinte, gingiile bebeluşilor vor avea un aspect roşiatic şi un pic umflat. Uneori, gingia se umflă odată cu dintele care va erupe, pe care îl puteţi vedea cum îşi face apariţia sub piele, asta dacă vă permite copilul, care este deja agitat. Pentru că erupţia dentară va avea loc pe etape, micuţii pot fi mai iritaţi şi nervoşi, mai ales pe timpul nopţii.

De durere, unii copii se trag de urechi

În plus, unii dintre ei vor avea tendinţa de a se trage de ureche, un alt simptom că dinţişorii încep să se dezvolte, iar ei resimt durerea. Cum la momentul erupţiei nu vorbesc, cei mici vor încerca să exprime prin gesturi ceea ce simt.

În cazul în care copilaşii primesc, deja, hrană solidă, atunci când le ies dinţişorii este posibil să o refuze în detrimentul biberonului sau al sânului, deoarece linguriţa le jenează gingiile. Ba, mai mult decât atât, în alte cazuri, micuţii vor cere de mâncare mai mult decât de obicei, pentru că simt nevoia de a pune o contrapresiune pe gingii.

„Deşi bebeluşilor alăptaţi sau hrăniţi cu biberonul le creşte apetitul în această perioadă, ei pot evita suptul, dacă presiunea aplicată pe gingii îi jenează. Aşa se ajunge ca o activitate extrem de uşoară, cum este cea de hrănire le creează un disconfort puternic copilaşilor, dar şi parinţilor, care se chinuie să-i hrănească. În astfel de situaţii, a precizat medicul, părinţii le pot amorţi uşor gingiile copilaşilor, prin umezirea unui material textil natural şi îngheţarea uşoară a acestuia la congelator. Acest material le va da o senzaţie de bine, iar faptul că este rece ca gheaţa va amorţi uşor gingiile inflamate. Apoi, jucăriile din silicon pot fi o soluţie eficientă, mai ales dacă sunt răcite, timp de câteva minute, în frigider”, a mai spus dr. Cristescu.

Tot pentru a ameliora durerile dentare ale copilaşilor, se poate folosi un gel dentar cu efect anestezic, acesta fiind aplicat uşor pe gingii. Pentru a-i face să uite de durere, părinţii, fraţii, bunicii trebuie să facă tot posibilul să le distragă bebeluşilor, jucându-se cu ei, alintând-i sau făcând-i să râdă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU