18 Mai 2023
822 accesări
0 comentarii

Afecțiunile articulare reprezintă o problemă majoră pentru un număr considerabil de persoane, generând durere, inflamație și limitarea mobilității. Aceste probleme pot afecta calitatea vieții și pot duce la incapacitatea de a realiza activități cotidiene. Soluțiile vâscoelastice au câștigat teren în ultimii ani ca o opțiune de tratament eficientă și sigură, prezentând avantaje față de alte metode de tratament, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare sau intervențiile chirurgicale. Acest articol va explora mecanismele de acțiune, beneficiile și utilizarea soluțiilor vâscoelastice în managementul afecțiunilor articulare, precum și studiile clinice relevante care susțin utilizarea lor.

1.Ce sunt soluțiile vâscoelastice

Soluțiile vâscoelastice sunt substanțe biocompatibile, având proprietăți atât elastice, cât și vâscoase. Acestea pot fi de origine animală, sintetică sau semi-sintetică și au rolul de a imita lichidul sinovial, fluidul care lubrefiază și protejează articulațiile. Prin imitarea acestui lichid, solutiile vascoelastice pot compensa deficiențele produse de uzura și degradarea cartilajului în cadrul afecțiunilor articulare, cum ar fi osteoartrita.

2.Cum funcționează soluțiile vâscoelastice

Soluțiile vâscoelastice, prin proprietățile lor, acționează ca un amortizor și lubrifiant în articulații. Acestea ajută la reducerea fricțiunii dintre suprafețele articulare și la absorbția șocurilor, ceea ce duce la diminuarea durerii și a inflamației. De asemenea, pot stimula producerea de lichid sinovial endogen, îmbunătățind astfel funcționarea articulației. Studiile clinice au arătat că soluțiile vâscoelastice pot contribui, de asemenea, la protejarea cartilajului și la încetinirea procesului degenerativ asociat cu afecțiunile articulare.

3. Beneficiile soluțiilor vâscoelastice pentru pacienții cu afecțiuni articulare

1) Ameliorarea durerii și a inflamației

Prin acțiunea lor de lubrifiere și protecție a cartilajului, soluțiile vâscoelastice pot reduce durerea și inflamația asociate afecțiunilor articulare. Astfel, pacienții pot experimenta o ameliorare semnificativă a simptomelor și pot avea nevoie de mai puține medicamente antiinflamatoare sau analgezice. Studiile au arătat că soluțiile vâscoelastice pot fi eficiente atât în cazul afecțiunilor degenerative, cum ar fi osteoartrita/artroza.

2) Creșterea mobilității articulare

Datorită efectelor lor benefice asupra funcționării articulare, soluțiile vâscoelastice pot contribui la creșterea mobilității articulare și la îmbunătățirea capacității de mișcare a pacienților. Aceasta poate facilita participarea pacienților la programe de terapie fizică și de exerciții, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății articulare și pentru prevenirea agravării afecțiunilor.

3) Îmbunătățirea calității vieții

Reducerea durerii și a inflamației, precum și îmbunătățirea mobilității articulare, pot avea un impact pozitiv asupra calității vieții pacienților. Astfel, aceștia pot desfășura activități cotidiene cu mai puține restricții și pot beneficia de o viață socială și profesională mai activă. În plus, utilizarea soluțiilor vâscoelastice poate reduce nevoia de intervenții chirurgicale, precum înlocuirea articulației, și poate ameliora anxietatea asociată cu perspectivele de tratament invaziv.

4) Tipuri de soluții vâscoelastice

Există mai multe tipuri de soluții vâscoelastice disponibile pe piață, printre care se numără acidul hialuronic, care este cel mai frecvent utilizat datorită biocompatibilității și eficacității sale. Alte soluții vâscoelastice includ polimeri sintetici și semi-sintetici, precum polioxietilenă și polivinilpirrolidonă, care pot oferi rezultate similare. Alegerea tipului potrivit de soluție vascoelastică depinde de severitatea afecțiunii, de preferințele pacientului și de recomandările medicului specialist.

5) Cum se administrează soluțiile vâscoelastice

Soluțiile vâscoelastice sunt administrate de obicei prin injecții intraarticulare, adică direct în articulația afectată. Procedura este efectuată de un medic specialist, iar numărul și frecvența injecțiilor depind de severitatea afecțiunii și de răspunsul pacientului la tratament. În general, pacienții pot necesita între una și trei injecții pe an. Monitorizarea eficacității tratamentului și ajustarea schemei terapeutice se realizează în funcție de evoluția pacientului și de răspunsul său la soluțiile vâscoelastice.

4. Tratamentul cu soluții vâscoelastice

Soluțiile vâscoelastice reprezintă o opțiune de tratament promițătoare pentru pacienții cu afecțiuni articulare, oferind ameliorarea durerii și inflamației, îmbunătățirea mobilității și creșterea calității vieții. Cu toate acestea, este important ca pacienții să se consulte cu un specialist înainte de a începe acest tip de tratament, pentru a se asigura că soluțiile vâscoelastice sunt potrivite pentru situația lor specifică și pentru a discuta eventualele riscuri sau efecte secundare asociate.

Studiile clinice și experiențele practice ale medicilor ortopezi sau specializați in recuperare medicala susțin utilizarea soluțiilor vâscoelastice ca parte a unui plan de tratament integrat pentru afecțiunile articulare. Acesta poate include și terapia fizică, modificări ale stilului de viață, precum adoptarea unei diete sănătoase și exercițiile fizice adecvate, precum și tratamente complementare, cum ar fi suplimentele nutritive și terapiile alternative.

În concluzie, soluțiile vâscoelastice reprezintă o alternativă eficientă și sigură pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate de afecțiuni articulare. Colaborarea dintre pacient și medic în stabilirea unui plan de tratament personalizat și adaptat nevoilor specifice ale fiecărui individ este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a menține sănătatea articulațiilor pe termen lung.

5.Furnizori de solutii articulare

"PromedisPharm este distribuitor exclusiv pentru soluțiile vâscoelastice de înaltă calitateSynartși Proyal si detine avizele de distribuitor inca din anul 2019 avand deja un istoric in furnizarea acestor produse catre spitale si clinici cu specific pe aceasta zona. Compania se dedică să aducă pe piață produse inovatoare și eficiente, care să ofere pacienților cu afecțiuni articulare o alternativă la tratamentele convenționale invazive și să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții acestora."

Prin colaborarea strânsă cu medici și instituții medicale de top dar și parteneriate cu unele dintre cele mai mari cluburi sportive din Romania, PromedisPharm garantează că soluțiile vâscoelastice pe care le distribuie sunt dezvoltate și produse în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate și siguranță, asigurându-se astfel că pacienții beneficiază de tratamente eficiente și sigure, care să le ofere rezultatele dorite. În plus, compania investește în educarea pacienților și a profesioniștilor din domeniul medical cu privire la beneficiile soluțiilor vâscoelastice, facilitând astfel adoptarea acestor tratamente în managementul afecțiunilor articulare.

Studii clinice:

Waddell, D. D., Bricker, D. C. (2006). Total knee replacement delayed with Hylan G-F 20 use in patients with grade IV osteoarthritis. Link către studiu

Bellamy, N., Campbell, J., Robinson, V., Gee, T., Bourne, R., & Wells, G. (2006). Viscosupplementation for the treatment of osteoarthritis of the knee. Link către studiu

Altman, R. D., Manjoo, A., Fierlinger, A., Niazi, F., & Nicholls, M. (2015). The mechanism of action for hyaluronic acid treatment in the osteoarthritic knee: a systematic review. Link către studiu

Abate, M., Pulcini, D., & Di Iorio, A. (2020). Viscosupplementation with high-molecular-weight hyaluronic acid in the treatment of knee osteoarthritis: single versus three injections. Link către studiu

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii