05 Martie 2017
7751 accesări
0 comentarii

Hidronefroza reprezintă mărirea rinichilor datorită umplerii excesive a căilor urinare, prin împiedicarea curgerii urinei către vezica urinară. Aceasta poate fi de două feluri: unilaterală (pe partea dreaptă sau stângă) sau bilaterală (la ambii rinichi).

„Hidronefrozele ocupă locul patru în rândul malformaţiilor la copii şi înseamnă o dilatare şi o disfuncţie a rinichiului, o obstrucţie a acestuia. În primul rând, încercăm să le salvăm rinichiul, prin operaţii de conservare a acestuia. Partea proastă este că unii se nasc cu rinichiul afectat încă din viaţa intrauterină. Culmea ironiei, simptomatologia nu există sau este minimă. Cea care dă simptomatologia este, însă, infecţia urinară”, ne-a declarat dr. Constantin Tica, şeful secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Acesta a mai spus că se confruntă destul de des cu astfel de situaţii şi că, la acest moment, au internaţi pe secţie doi copilaşi cu acest diagnostic.

Trebuie precizat că, atunci când boala se manifestă, bolnavul poate avea dureri în zona rinichilor, o senzaţie de umflare a zonei respective, dar şi modificări ale cantităţii de urină eliminată sau ale culorii urinei.

La bebeluşi, hidronefroza se manifestă prin febră mare (38-39 grade Celsius), frisoane, greaţă şi vărsături, scădere în greutate, dureri abdominale, deshidratare, somnolenţă şi chiar convulsii.

Taguri articol: pediatrie boli şi afecţiuni chirurgie rinichi hidronefroza

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU