30 Septembrie 2020
2891 accesări
0 comentarii

Sursa foto Sunt mamica

Sursa foto Sunt  mamica

Copilaşii pot fi diagnosticaţi, atunci când sunt mici şi cu boala obrajilor pălmuiţi, denumită şi eritem infecţios sau a cincea boală eruptivă. Potrivit dr. Laura Chiper, boala obrajilor pălmuiţi se manifestă prin erupţii cutanate la nivelul braţelor, mâinilor şi obrajilor. Cu toate că este o boală care apare în mod special la copii, ea poate fi întâlnită şi la adulţi, aceştia având, însă, de-a face cu manifestări mai agresive, mai ales dacă au sistemul imunitar slăbit.

Partea bună este că, în general, ea se vindecă de la sine, în cel mult trei săptămâni şi nu există tratament care să scurteze această perioadă. De regulă, a subliniat medicul, tratamentul este simptomatic şi se administrează numai dacă simptomele se agravează.

Care sunt cauzele care declanşează această afecţiune? „Boala obrajilor pălmuiţi apare în urma infecţiei cu Parvovirus B19. Acest virus se transmite pe cale aerogenă, fiind răspândit prin intermediul salivei şi al secreţiilor respiratorii. Copiii de grădiniţă sau cei din şcoala generală sunt mai expuşi riscului de a face această afecţiune, însă boala obrajilor pălmuiţi poate să apară la oricine, în orice perioadă a anului. Pacienţii trebuie să ştie şi că primele simptome ale bolii obrajilor pălmuiţi pot fi confundate cu manifestările unei răceli”, a explicat medicul.

În primul rând, boala se manifestă cu dureri de cap, oboseală accentuată, febră, greaţă, durere în gât, congestie nazală, secreţii nazale şi stare generală de rău. Apoi, celui mic îi apare o iritaţie roşie pe obraji, dar care se poate întinde şi pe braţe, picioare şi trunchi. În plus faţă de aceste manifestări, la adulţi apar şi durerile articulare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU