Câteodată, ne trezim cu tot felul de dureri la genunchi, în zona lombară sau alte zone ale corpului. Din păcate, de cele mai multe ori, acestea anunță debutul unei boli reumatice. Aceste boli reumatice se mai numesc și boli osteo-articulare, pentru că afectează țesuturile osoase și articulare, dar și structurile conexe: mușchi, tendoane, ligamente. După o vreme, netratate, acestea pot da naștere osteoporozei, artrozei, spondilitelor, artritelor, gutei etc.
La ora actuală, foarte multe persoane suferă de boli reumatismale, și în mod special vârstnicii. Practic, a precizat dr. Adriana Marinescu, reumatologia cuprinde două tipuri de boli reumatice: cele inflamatorii și cele neinflamatorii. Din prima categorie fac parte guta, lupusul și artrita reumatoidă, în timp ce în a doua categorie se regăsesc fibromialgiile și artroza.
„În momentul în care observaţi că suferiţi de dureri articulare şi de încheieturi de care nu scăpaţi în câteva săptămâni, mergeţi la medic! Reumaticii simt şi o rigiditate articulară, imediat după trezire, stare ce durează mai mult de o oră. De asemenea, pacienţilor li se umflă articulaţiile şi nu îşi dau seama ce anume a generat această situaţie. De asemenea, la scurt timp de la declanşarea bolii apar durerile de tip sciatic, radiante, care se intensifică pe parcursul orelor nocturne şi se ameliorează ca urmare a activităţii fizice”, a explicat medicul.
O dată cu instalarea simptomelor, se poate vedea că degetele de la mâini se albesc, ca urmare a expunerii la temperaturi scăzute sau în prezenţa stărilor emoţionale sau a variaţiilor termice. Tot la capitolul simptome, se sesizează senzaţiile de uscăciune orală şi oculară, asociate cu dureri musculare şi articulare.