19 Noiembrie 2016
2266 accesări
0 comentarii

La acest moment, pacienţii care suferă arsuri grave nu pot beneficia de un sistem de terapie intensivă, adecvat acestei situaţii, motiv pentru care sunt trimişi la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Acest lucru se întâmplă deoarece la nivel naţional există un protocol prin care, dacă o persoană are arsuri pe mai mult de 20% din suprafaţa corpului, este transportată de urgenţă la Bucureşti.
„La ora actuală, arsurile de gradul doi se trimit în capitală din cauza protocolului naţional. Oricum, ceea ce ţine de patolologia reconstructivă, tumorală, cea de urgenţă, plăgi tăiate de flex, striviri, noi nu-i mai trimitem, pentru că vrem să ridicăm această clinică la standarde înalte, iar când am avut nevoie de logistică deosebită am fost primiţi în blocul operator de la etajul V”, ne-a declarat şeful secţiei, dr. Bogdan Caraban.
Acesta este şi motivul pentru care, la Constanţa, se impune înfiinţarea unui compartiment de arşi în cadrul clinicii, precum şi dotarea cu apara-tura specifică acestei zone. „S-a discutat deja cu direcţiunea şi aşteptăm răspunsul Ministerului Sănătăţii referitor la acest lucru. Aici, saloanele vor fi dotate corespunzător pentru bolnavii cu arsuri de gravitate mică şi medie”, a explicat medicul.
De obicei, saloanele de acest gen sunt dotate cu nişte monitoare speciale pentru observarea stării de sănătate a pacienţilor, dar şi aparate prin care se realizează transplantul de piele. Desigur, de pe secţie nu ar putea lipsi nici saltelele pneumatice, speciale pentru tratamentul în caz de arsuri, monitoarele fixe şi mobile sau staţiile aflate în camera asistentelor, pentru supravegherea funcţiilor vitale ale bolnavilor în stare gravă, precum şi electrodermatomul, un aparat performant pentru realizarea transplantului de piele.

Secţia va avea şi o a doua sală de operaţii
În prezent, 30% dintre cazurile care ajung pe secţia de Chirurgie Plastică şi Arşi sunt reprezentate de arsuri, 40% sunt traumatisme de părţi moi şi 30% patologii tumorale, adică epitelioame bazo-celulare, epitelioame spino-celulare şi melanoame. Din păcate, aici există o singură sală de operaţii, aceasta fiind marea problemă a medicilor.
„Avem promisiuni că vom beneficia de o a doua sală, care ne va degreva foarte mult programul operator. Probabil că aceasta va fi tot pe secţie, unde se va face o modificare a blocului operator actual, o recompartimentare a acestuia şi în acest fel vom avea două săli. Aceasta este extrem de utilă, având în vedere că ultimii doi ani activitatea secţiei a crescut cu un procent de aproximativ 25-30%. Aici sunt efectuate mereu intervenţii chirurgicale cu scop reconstructiv, urgenţe. Unul dintre planurile noastre este să nu mai trimitem pacienţi la Bucureşti. Eu consider că suntem o echipă bine pregă-tită şi avem capacitatea profesională de a putea rezolva toate cazurile la Constanţa”, a subliniat dr. Caraban. El a mai spus că pe viitor le-ar fi util un microscop operator pentru microchirurgie, dar având în vedere adresabilitatea redusă pentru acest gen de intervenţii şi costul mare al acestui dispozitiv, s-ar putea face alte investiţii între timp.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU