20 Ianuarie 2017
4879 accesări
0 comentarii

În judeţul Constanţa, avem un medic la 3.055 de elevişi un asistent la 833 de elevi. Situaţia se acutizează atunci când vine vorba despre dentişti. Aici, avem 13 cabineteîn tot oraşul, deci un stomatolog ar trebui să se ocupede 4.230 de copii. La toate acestea se adaugă alţi patru medici generalişti şi încă doi dentişti care îşi desfăşoară activitatea la Universitatea „Ovidius“. Problema devinemai gravă, în condiţiile în care aceste cabinete medicale şcolare lucrează în sistem de avarie de cel puţin un an.

Pentru că în 2016 nu au primit bani pentru achiziţionarea de medicamente sau materiale sanitare, există cabinete medicale şcolare în care nu găseşti nici măcar o seringă sau un tensiometru care să funcţioneze. Cu toate acestea, elevii se prezintă la medic ori de câte ori au o problemă de sănătate. Unii ajung cu traumatisme, colici abdo-minale, alţii cu dureri de dinţi, dureri de burtă, de cap etc.

„Ne descurcăm foarte greu. În toamnă, s-a depus un necesar la Serviciul Public de Asistenţă Socială, care a fost trimis ulterior la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană şi mai departe, la Ministerul Sănătăţii, pentru un număr de 20 de posturi de medici şi 50 de asistente”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Ortanza Dancă, şef serviciu Medicină şcolară şi comunitară. Cursă contracronometru

Problema este că aceşti medici aleargă de la o unitate de învăţământ la alta, pentru a asigura asistenţa medicală peste tot, iar atunci când doctorul se duce la o şcoală, o alta nu are medic deloc, poate doar asistentă, în cazurile fericite.

„Eu, spre exemplu, merg la Liceul Teoretic «Lucian Blaga», Liceul Teoretic «Traian» şi patru grădiniţe, dintre care trei cu program prelungit şi una cu orar normal. Totuşi, avem un medic care se duce în fiecare săptămână la şapte unităţi de învăţământ, dar este foarte greu. Nu putem ajunge în fiecare zi la toate instituţiile. Un medic are şapte ore program de lucru, aşa că în fiecare zi va fi în altă parte, pentru că şcolile se pot afla la distanţe mari una de alta”, a explicat medicul.

Pe lângă toate aceste probleme, apare cea legată de medicamen-te. Ministerul Sănătăţii le-a impus celor din reţeaua de cabinete şcolare să le dea copiilor, la nevoie, doar anumite pastile. Spre exemplu, copiilor ar trebui să li se dea pentru febră Paraceta-mol, nu Nurofen sau alte pilule. Apoi, pentru gât, la şcoală li se dă Faringosept şi nimic în plus.

La mila părinţilor„Litera legii ne îngrădeşte. Nu avem voie să le dăm altceva. Pentru a le da ceva mai bun, trebuie să apelăm la comitetele de părinţi”, a subliniat dr. Dancă.

Altfel spus, medicii comunică foarte des cu părinţii, care îi mai ajută cu medicamente şi fără de care nu ar mai avea mai nimic în cabinete. Desigur, şi la capitolul dotări, cabinetele şcolare stau la fel de prost: le trebuie tensiometre, cântare, lucruri banale. Acolo unde acestea există, însă, sunt ori vechi, ori stricate.

„Noi le bandajăm mereu, dar nu putem face asta la infinit. Din păcate, anul trecut nu s-au luat deloc materiale sanitare. Printr-un concurs de împrejurări, nu s-au putut face achiziţii. S-a schimbat legea achiziţiilor publice şi ne-am trezit fără nimic. Singura noastră speranţă sunt comitetele de părinţi, cărora le cerem să ne dea Paracetamol, Faringosept etc. Situaţia este foarte gravă, dar nu avem ce face. Deocamdată nu avem buget, iar copiii vin la noi şi trebuie să ne descurcăm cu ei. Dacă totuşi este vorba despre un copil mai mare, îi dăm nişte aspirină, dar, de cele mai multe ori, sunăm părinţii să vină să-i ia acasă”, a completat dr. Dancă.

Aparatură veche de 45 de aniÎn privinţa aparaturii şi a instru-mentarului medical folosite în cabinete, acestea sunt foarte vechi, ajunse într-un stadiu de-a dreptul jalnic. Spre exemplu, sunt cabinete stomatologice unde acestea au o vechime de peste 45 de ani.

Cabinete stomatologice întâlnim la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Colegiul Naţional „Mihai Emi-nescu” şi la Liceul Teoretic „Ovidius”, dar aici medicul s-a pensionat din luna octombrie şi doar asistenta poate acorda consultaţii.

Din păcate, situaţia este la fel de proastă peste tot. La Grădiniţa „Azur”, spre exemplu, se prezintă în această perioadă mulţi copii cu viroze şi alte afecţiuni respiratorii, varicelă etc.

„La noi, copiii au între 3 şi 7 ani şi le dăm de obicei siropuri, nicidecum ce este prevăzut în lista de la minister”, a precizat Luminiţa Cartali, asistent medical.

Situaţia este similară şi la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. Aici, un cadru medical are în grijă 1.195 de copii, unii prezentându-se în cabinetul medical pentru mici răceli, alţii vin cu traumatisme, în urma căzăturilor pe gheaţă, entorse etc.

„Sunt zile în care ne vin mai puţini copii, dar şi zile în care se prezintă chiar şi 20 sau mai mulţi”, a declarat Camelia Simion, asistentă medicală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU