Sursa Medical News Today

Sursa Medical News Today
26 Martie 2020
973 accesări
0 comentarii

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), la ora actuală, Constanţa are 27.843 de bolnavi de cancer. Desigur, unii dintre ei se află în faze incipiente ale bolii, alţii în stadii mai avansate, dar oricum ar fi, cifra este îngrijorătoare. În concluzie, avem de toate: cancer bronho-pulmonar, cancer mamar, cancer digestiv, cancer de pancreas, de ovare de col uterin.

Situaţia este tristă. Încet-încet, ne apropiem de pragul de 30.000 de bolnavi de cancer şi în fiecare an sunt luate în evidenţă noi persoane cu acest diagnostic. Potrivit dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii în cadrul DSPJ, anul trecut, judeţul Constanţa avea 27.843 bolnavi, din care 2.407 depistaţi numai în 2019.

Aşa că, în prezent, situaţia stă în felul următor: cancer de col uterin- 2.496 cazuri, cancer de piele- 1.696 cazuri, prostată- 2.966 cazuri, cancer mamar- 3.336 cazuri, cancer stomac- 1.182 cazuri, cancer bronho-pulmonar- 2.440 cazuri, cancer colo-rectal- 2.558 cazuri, cancer ficat- 1.407 cazuri, cancer pancreas- 1.196 cazuri, cancer vezică urinară- 1.203 cazuri.

Din nefericire, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei (3.336.), înregistrând o continuă creştere în ultimii ani, şi nu doar la nivel local, cât şi mondial. Mai grav, statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii semnalează că, la fiecare două minute, o femeie moare pe glob ca urmare a neoplasmului mamar, acesta rămânând principala cauză de deces prin cancer la femei. Tocmai de aceea, se impune evaluarea periodică de rutină a sânilor şi descoperirea în stadii incipiente a neoplasmelor mamare.

Alimentaţia este foarteimportantă

„Peste tot contează factorii de risc, care sunt mulţi şi nu ştiu dacă sunt luaţi toţi în consideraţie de către femei. Spre exemplu, la cancerul mamar, dintre factorii de risc trebuie menţionat consumul mare de grăsimi rele, saturate. De fapt, alimentaţia este foarte importantă, dar lumea nu înţelege că trebuie să adopte un regim alimentar pe tot parcursul anului, nu periodic, mai ales că, odată cu înaintarea în vârstă, organismul se uzează. Desigur, şi dacă respectăm ce trebuie, organismul tot are un grad de uzură, dar dacă nu respectăm sfaturile medicilor, s-a terminat! Vin nişte note de plată, care încep să tot apară de la 40 de ani, de la 50 de ani. Ca urmare, vă sfătuim să aveţi cât mai multă grijă de voi”, a declarat, specialistul, pentru „Cuget Liber”.

Aşadar, dragi femei, fiţi atente la semnele de boală. Cel mai frecvent semn al cancerului mamar este apariţia unei tumori nedureroase la nivelul sânului, dar boala poate debuta cu fenomene inflamatorii (roşeaţă, căldură, edem, durere la nivelul sânului), scurgere mamelonară, modificări ale tegumentelor şi areolei, apariţia unei modificări la nivel axilar.

De cele mai multe ori, durerea la nivelul sânului, care alarmează pacientele şi le face să ajungă la medic, nu este un simptom de cancer mamar, ci durerea este o alarmă falsă, de aceea medicul recomandă investigaţiile necesare şi controalele ulterioare.

Totuşi, dacă boala este depistată devreme, când tumora are sub doi centimetri, în stadiul I, atunci supravieţuirea este de peste 95%. Din nefericire, în stadiile puţin avansate, tumora este nepalpabilă şi nu este însoţită de nici o simptomatologie, ci poate fi detectată numai prin investigaţii imagistice (ecografie, mamografie).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU