01 Aprilie 2021
855 accesări
0 comentarii

Cancerul esofagian este, în general, mai des întâlnit la persoanele vârstnice, fiind o boală în care celulele maligne se formează în ţesutul esofagian. În general, acest tip de cancer este frecvent în rândul persoanelor fumătoare şi are o rată mare de mortalitate, întrucât este descoperit în stadiu avansat. Din nefericire, dacă tumoarea este operată în stadiu incipient, supravieţuirea la cinci ani este de 25%.

Potrivit dr. Coralia Pătraşcu, acest tip de cancer are o evoluţie rapidă, iar prognosticul este adesea nefavorabil. De precizat că există mai multe tipuri de cancer esofagian, cele mai frecvente fiind carcinomul scuamos, care este localizat la nivelul celulelor care căptuşesc esofagul şi adenocarcinomul. Acesta se formează în ţesutul implicat în producerea mucusului necesar înghiţirii.

Din păcate, fumatul şi consumul de alcool sunt principalii factori responsabili de apariţia cancerului de esofag. De fapt, aceste două vicii sunt responsabile de aproximativ 90% din cazurile de cancer esofagian. Efectele negative ale ţigărilor sunt date de unele substanţe dovedit cancerigene, precum nitrosaminele rezultate din combustia tutunului. Alcoolul şi tutunul sunt asociaţi cel mai frecvent cu carcinomul scuamos. De asemenea, în cazul adenocarcinomului, sunt implicaţi factori precum esofagul Barrett. Acest lucru presupune modificarea celulelor mucoasei esofagului, favorizată de expunerea la acidul din stomac, obezitate şi refluxul gastroesofagian. În acelaşi timp, şi consumul frecvent de lichide fierbinţi, carenţa de vitamine şi de proteine, excesul de sare şi de calciu pot favoriza apariţia bolii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU